Ideje i savjeti za uređenje dječije sobe

Za svakog roditelja, uređenje dječije sobe je poseban užitak ali i izazov. Svakom djetetu potreban je vlastiti prostor, tako da se uređenju dječije sobe mora posvetiti posebna pažnja, jer će sam izgled sobe uveliko utjecati na dijete i njegove buduće navike. Ukoliko ne znate kako urediti i dekorisati dječiju sobu, nudimo vam nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći. 

Kao prvo, sobu obojite svijetlim bojama. Naučno je dokazano da svijetle boje mogu pomoći kod razvijanja ličnosti dijeteta. S druge strane, ne želite prepasti dijete tamnijim bojama.

Bitno je voditi računa o noćnom svjetlu u dječijoj sobi, naročito ako dijete spava samo. Većina djece se boji mraka i noćno svjetlo će ublažiti njihov strah i pomoći im da se osjećaju ugodnije. Umjesto noćnog svjetla, mnogi roditelji biraju svijetleće zidne naljepnice.

Soba bez vrata nije dobra ideja, jer je svakom djetetu potrebno dati privatnost. Izrazito je važno da dijete nauči šta je privatnost, koliko je ona važna i koliko je važno poštovati privatnost drugih ljudi.

Svaka dječija soba trebala bi da ima odvojen prostor za igračke. Dakle, odredite dio sobe za igračke i igranje a u suprotnom uglu napravite dio za učenje. Savjetuje se da ova dva, jednako važna dijela sobe, budu odvojena jedan od drugog. U dio za učenje smjestite radni stol i udobnu stolicu, te par polica za knjige.

Na svakom roditelju je da odluči da li će svome djetetu nabaviti običan krevet ili krevet za djecu ali ukoliko se odlučite za normalan krevet vodite računa da krevet nije previsok za dijete.

Za kraj, nudimo vam nekoliko dekorativnih ideja za dječiju sobu:

  • Zid obojite bojom lavande, koja djeluje umirujuće i stvara osjećaj prjatnosti.
  • Postavite štrik ili žicu duž sobe. To je jeftin način da izložite remek djela vaših mališana. Ono o čemu morate voditi računa je da žicu ili štrik postavite dovoljno visoko tako da ih dijete ne može dohvatiti.
  • Iskoristite odjeću koju ne nosite kako biste napravili džepove na vratima ormara, gdje će dijete držati svoj nakit, ukosnice za kosu, sunčane naočale i sl.
  • Na vrata ormara također možete postaviti ogledala, magnete i table za crtanje. To će pomoći vašem djetetu u igri i naučiti ga da bude kreativno.
  • Nabavite kartonske ili plastične kutije u kojima će dijete držati svoje igračke, tako će soba izgledati urednije.
  • Na zid sobe postavite vješalice u boji, gdje će dijete vješati svoje jakne, šešire, kante sa bojicama, kišobrane i ostalo.

Na kraju pogledajte i par fotografija koje smo izdvojili za vas.