Ideja za centralnu dekoraciju stola

Kada se govori o dekoraciji stola posebno mjesto zauzima uređenje njegovog centralnog dijela . Od davnina u sredini bilo je rezervisano mjesto za ukrasnu vaznu sa cvijećem. Vremenom i pod uticajem različitih praznika središnja korpa sa cvijećem je mijenjala svoj oblik, boju i vrstu. Kako stvoriti i prilagoditi dekoraciju ukrasnog cvijeća za novogodišnje i božićne praznike?!

Prijedlog koji vam ja donosim ovoga puta ne zahtijeva puno materijalnih sredstava, relativno brzo se može napraviti i ostavlja poseban praznični utisak. Ja sam se odlučila za zelenu fantaziju kao idelnu kombinaciju na vašem stolu, pogotovo ako ste se za stolnjak i nadstolnjak odlučili staviti u bijeloj i zelenoj boji. Svakako je moguće da imate neku drugu kombinaciju, ali i taj detalj nije problematičan u izradi ovog ukrasnog cvijeća.

Prvo da pogledamo šta će vam biti potrebno za ručnu izradu:

  • pravougaona činija ili kartonska kutija (boja može da bude srebrna, zlatna, čak i tamno crvena) ili metalni pleh zelena mahovina šišarke (obojićete ih u zeleno sprejem)
  • 10-12 zelenih kuglica 3 do 4 matirano zelene (tamnije ili svjetlije nijanse)
  • ukrasne kugle za jelku
  • oštri nož
  • snažno ljepilo

Način izrade prolazi kroz ove korake:

  1. Pošto je svaka kutija poprilično duboka, a za vašu dekoraciju treba samo gornja površina, prvo morate da obložite dno kutije. Za to vam može poslužiti komadići starih kutija i kartona. Ispunite vašu ukrasnu kutiju do vrha, s tim da ostavite nekih par centimetara slobodnog prostora. Ako niste našli kutiju odgovarajuće boje, poigrajte se sa kolaž papirom ili komadima ukrasnog papira, i lijepite sa vanjskih strana. Nakon što ste oslikali kutiju i ispunili je kartonom iznutra, trebate da napravite tepih od zelene mahovine. Imitaciju mahovine možete pronaći u svakoj bolje opremljenoj radnji koja se bavi prodajom dekorativnog materijala, a  svakako, možete zaviriti u cvjećare. Ispunite vrh kutije mahovinom tako da se ne vidi dno, posebno obratite pažnju da dobro ispunite sa strana, jer će se to najviše doći do izražaja.
  2. Nakon što ste obložili kutiju, trebate da je ispunite šišarkama. Ukoliko nigdje ne pronađete zelene, nabavite sprej (vrlo jeftino i praktično za upotrebu) kojim ćete ofarbati šišarke. Jedina mjera predostrožnosti je da postavite malo veći komad papira ili starih novina na radnu površinu i zaprskajte. Ostavite neko vrijeme da se osuši i možete ga koristiti. Sada šišarke trebate prilijepiti na mahovine, lijepite samo dno i slažite jedno po jedno. Vodite računa o tome da ne ispunite čitav prostor šišarkama već i da ostavite mjesta za ukrasne perle i kugle. Po želji aranžirajte i rasporedite kugle za jelku i manje kuglice, možete dodati i kugle nekih drugih boja, i postavite na sredinu stola. Zapalite svjećice na jelki pored, rasporedite ostatak pribora i posuđa za jelo, izvadite piće iz frižidera i uskoro će gosti.

Prijatno! Pogledajte još jednu ideju: