Fondan masa – Boja i ukus

Bojenje fondan mase koja je sama po sebi nutralne, bijele boje jeste jos jedan nacin dodatnog ukrasavanja vasih kolača ili torti. Sa bojom ne treba pretjerati jer je teško postići nijansu koju želite. Obojite kuglicu doboljno veliku, koja kada se razvuče može da prekrije čitavu tortu. Dodajite koncentrat boje malo po malo dok ne postignete tačnu nijansu koju želite za svoju glazuru.

Sa fondan masom moguće je koristiti sve tipove aroma: redovne arome za hranu vanilija, badem i sl. Koncetrovane arome ukusa su veoma snažne i sa njima treba postupati pažljivo. Ukoliko pretjeramo sa aromama ukusa možemo pokvariti ukus torte ili kolača koji spremamo. Zbog toga i ove arome ukusa je potrebno dodavati pažljivo i tek toliko da blago promijenimo ukus fondan mase. Time ćemo sigurno sačuvati prirodni okus poslastice koju spremamo. 

Idemo zajedno korak po korak da dodamo ukus i boju fondan masi:

1. korak

Na formiranu kuglicu fondan mase dodajemo tačke boje ravnomjerno raspoređene po površini. Kuglicu treba formirati dok je fondan masa još uvijek pogodna za miješanje. Čačkalicom nanosimo boju, a ujedno i dodamo i par kapi okusa koji želimo da naša glazura ima.

2. korak

Sada prelazimo na miješanje. Zamijesite ovako pripremljenu fondan masu dok se i ukus ravnomijerno ne rasporede po čitavoj masi. Predlažemo vam da koristite sigurnosne rukavice kako ne bi obojili vaše ruke. Naime koncetrovana boja i ukus se teško skidaju.

3. korak

Znaćete da je gotovo sa miješanjem fondana onda kada boja bude ravnomijerno raspoređena po čitavoj površini. Obojena masa treba da izgleda slično kao na ovoj slicu u koraku 3. Tada možete prestati sa miješanje.

To je otrprilike sve. U ova tri jednostavna koraka naučili ste kako obojiti fondan masu i kako joj dodati željeni ukus. Ovako pripremljenu fondan masu možete da koristite kao glazuru, tj ukrasni sloj za sve poslastice koje ste odlučili napraviti i dodatno ukrasiti. Nadamo se da će vam ovi besplatni saveti biti od koristi i da ćete uspješno dekorisati vaše poslastice. U jednom od narednih tekstova dobićete osnovne upute tj principe o pripremi fondan mase u raznim drugim bojama.