Džem od drenjina

Evo još jednog savjeta kako da napravite ukusnu zimnicu od drenjina. Ovoga puta rećiću vam kako se pravi džem od drenjina.

Potrebne su vam:

  • Drenjine

  • Šećer

  • Dobra drvena kašika

  • Snažne ruke

Drenjine je potrebno ostaviti neko vrijeme da odstoje kako bi bile mekane. Uzeti željenu količinu drenjina i propasirati ih kroz sito, ručno. Pasirati dio po dio, ne sve odjednom.

U situ će ostati košpice i kožica. Propasiranu smjesu treba izvagati, na količinu te smjese dodati istu količinu šećera. Sledeći korak je mješanje. Smjesu propasiranih drenjina i šećera trebate ručno mješati, neprekidno, drvenom kašikom, tri sata. Dobijeni džem sipate u teglice i čuvajte za hladne zimske dane.

Postupak pripreme ove vrste džema je neobičan po tome što se ovaj džem ne kuva. Tajna je u mješanju. Ako ste se uplašili da ćete dobiti bolove u rukama od neprekidnog mješanja ispričaću vam kako su se dosjetile moje komšinice. U pripremi ove slastice udružile su se njih tri, tako se smjenjuju u mješanju. Za to vrijeme sagledaju po neku seriju, popiju kafu i ispričaju se. Ako vam ostane viška drenjina, a svi znamo da od viška glava ne boli, probajte napraviti i slatko od drenjina.

Ne preporučuje se upotreba miksera ili drugih tehničkih pomagala. Iskusne domaćice kažu da se na taj način ne može postići adekvatan okus i kvalitet džema. Zato okupite društvo i pravite džem od drenjina.