Do ravnog stomaka u 5 jednostavnih koraka

Masne naslage na stomaku boljka su za mnoge žene. Vratiti stomak u formu, stati u odjeću manjeg konfekcijskog broja i izgledati privlačnije je lakše nego što mislite. Pratite pet jednostavnih koraka koji će vam pomoći da ponovo zavolite svoje tijelo i osjećate se fantastično.

Kardio vježbama do ravnog trbuha

Trbušnjaci i sklekovi neće vam pomoći da izravnate vaš stomak, ukoliko ih ne budete kombinirali sa kardio vježbama. Trbušnjacima ćete formirati trbušne mišiće ali nećete izgubiti masne naslage. Izaberite bilo koju kardio vježbu koju volite – aerobik, džogiranje, trčanje ili plivanje. Nakon trideset minuta kardiovaskularnih vježbi, vježbajte trbušnjake i sklekove. Za svega trideset dana vježbanja, primijetiti ćete da se masne naslage tope a vaš trbuh izgleda ravniji.

Promijenite način ishrane

Da biste u potpunosti ostvarili svoj cilj, morate promijeniti način ishrane i voditi računa o tome šta unosite u organizam. Voće, povrće i proteini iz tunjevine i piletine su zdravi i od njih nećete dobiti neželjene masne naslage. S druge strane, prevelik unos ugljikohidrata i šećera nije preporučlji,v jer će višak istih završiti na vašem stomaku. Jedite salate, ribu i ostalu laganu hranu koju je lakše provariti. Pijte što više vode i izbjegavajte žvakaće gume, gazirana pića, alkohol, grickalice, brzu i prženu hranu. Izbjegavajte obroke pred spavanje – metabolizam se znatno usporava kada spavamo i hrana koju pojedemo dva sata prije spavanja može biti dodatni izvor kalorija koje će završiti u vašem trbuhu.

Ne izgladnjujte se

Vaša ishrana trebala bi sadržavati hranu koja nije bogata kalorijama, ali ne pretjerujte! Izgladnjivanje vam neće pomoći i nerijetko ima suprotan efekat te vaš stomak može izgledati još veći. Drastično smanjenje unosa kalorija u organizam povećava otpuštanje hormona stresa koji kontrolišu nivo šećera u krvi i vaše tijelo može odgovoriti spremanjem kalorija upravo u vaš trbuh.

Popravite držanje

Vjerovali ili ne – vaše držanje ima ogroman utjecaj na izgled vašeg trbuha. Čak i ženama sa savršeno ravnim stomakom, loše držanje može uzrokovati stomačić. Vodite računa o držanju kada stojite, sjedite ili hodate. Ispravite leđa, ramena i vrat držite uspravno. Pravilnim držanjem izgledaćete vitkiji i zračit ćete samopouzdanjem. Naravno, važno je da ostanete opušteni, ne želite izgledati ukočeno poput olovnog vojnika. Vježbanje leđa može vam dodatno pomoći da popravite držanje.

Kontrolišite stres

Stres i ansioznost negativno utječu na zdravlje općenito, pa i na masne naslage na vašem trbuhu. Preveliko lučenje hormona stresa uzrokuje dodatne masne naslage. Opustite se i izravnajte vaš trbuh do savršenstva.