Dijete – Šta treba znati o popularnim dijetama

Redukovanje ishrane kroz razne vreste dijeta postalo je imperativ. U želji da preko noći izgledaju kao zgodne holivudske zvezde, mnogi se prebacuju na ’’specijalan režim ishrane’’ koji nije ni malo bezopasan. Dijeta podrazumeva ograničen unos određene hrane u cilju postizanja gubitka telesne mase. U svakom časopisu, bilo da je ženski ili muški, možete uvek pronaći članak o dijetama koje preporučuju glumci, manekeni, muzičari, voditelji…I onda vi odlučite da od ponedeljka budete disciplinovani , odete u prodavnicu i pokupujete sve sa spiska, pripremite doručak koji se sastoji od isceđene pomorandže i dvopeka.Do ručka ste već iscrpljeni toliko da nemate snage da otvorite frižider pa morate da zamolite nekoga da to uradi umesto vas. Uzmete novine pa pročitate šta sad ide za ručak, kad tamo piše belo meso na žaru i salata. Izgladneli pristajete na sve, jedete meso kao da vam je prvi put u životu i ne bunite se iako ste do juče kao od šale ’’čistili’’ celo pile. Do večere vam treba infuzija, toliko ste slabi da izgledate kao da vas je neko prebio, poslednjim atomima snage odlazite po još jedan ceđeni sok za večeru. Ovakav način ishrane posle par dana kod vas će stvoriti osim organskih i psihičke smetnje. Epilog je prežderavanje posle čega sledi povraćanje. I šta ste uradili? Ništa. Većina dijeta koje čitate u novinama ako odgovaraju poznatima ne mora da znači da će odgovarati i vama.  Pored dole navedenih dijeta preporučujemo vam i da se informišete o dijeti po krvnim grupama. Uz to, poznate face imaju uz sebe uvek lične trenere i doktore koji se brinu o njihovom zdravlju. Ako ipak smatrate da su dijete jedino rešenje za vas evo nekoliko najpopularnijih pa vi procenite da li je takav način ishrane dobar:

ATKINSOVA DIJETA

Tvorac ove dijete dr.Robert Atkins vas uverava da ćete za trideset dana izgubiti trideset kilograma. Samo ako budete jeli hranu koja ne sadrži ugljene hidrate. U početku je dok vam se organizam ne navikne dozvoljeno uzimati minimalnu količinu a onda postepeno prestajete i potpuno ih izbacite. Ako slučajno prekršite to pravilo i uzmete malo hleba ili omiljeni kolač koji vas mami iz poslastičarnice, onda će se vaš sistem organa za varenje okrenuti protiv vas i prestaće proces gubljenja masnih naslaga. Dakle, jedino što možete jesti su proteini(meso, riba, jaja…). Imajte na umu da ovakav način ishrane može vrlo lako dovesti do nedostatka vitamina C, E, A i B a možete osetiti i neprijatne simptome koji su posledica neunošenja kalcijuma i magnezijuma kojih nema u ovoj dijeti.

Generic pic of a woman with her mouth taped shut and “No Carbs” written on the tape.

UN DIJETA

Mnogi ovu dijetu nazivaju ’’Dijeta Ujedinjene nacije’’ što nema nikakve veze sa ovom organizacijom. UN zapravo znači UNDIET( ne dijeta). Ko god da je osmislio ovo, napravio je sjajan potez i poigrao se sa ljudskom psihom. Pa, naravno da će svi potrčati da drže dijetu koja to nije. A zašto se onda zove dijeta? Uglavnom ljudima je prva asocijacija –nema gladovanja! Tako je UN kao revolucionarno otkriće zauzela prvo počasno mesto na listi dijeta. I ovde je dozvoljeno sve što nije kod dr Atkinsa, možete jesti slatkiše ali budite spremni na dosadnu i jednoličnu ishranu. Jedan dan pijete samo vodu, drugi dan jedete samo voće, treći samo ugljene hidrate…i sve tako redom. Ako se duže hranite ovako računajte na anemiju, probleme sa probavom i deficit kalcijuma. Može se smršati do 25 kilograma. Traje tri meseca.

KUPUS DIJETA

U osnovi ove dijete je kupus. Napravi se specijalna čorba od kupusa i jede se svih sedam dana koliko traje ova dijeta. Možete da je jedete kda god osetite glad. Uz to prvog dana dijete možete jesti i voće koje god hoćete izuzev banana. Da biste jeli banane morate čekati četvrti dan, tada ćete smeti da pojedete čak tri. U principu možete se hraniti raznovrsno, dozvoljeno je jesti meso, povrće, pirinač ali određenim danima. Smršaćete za sedam dana sedam kilograma. Hleb je zabranjen kao i alkohol i pića koja sadrže ugljene hidrate. Kupus dijeta vam kao ’’uspomenu’’ uglavnom ostavlja nedostatak cinka i vitamina B a možete osećati i konstantnu slabost.

MESNA DIJETA

’’Mesožderima ’’će ova dijeta možda i prijati. Jede se isključivo meso a na voće i povrće morate zaboraviti. Vitamine koje ćete svakako izgubiti, jer nije normalno da organizam samo unosi meso, nadoknadićete tabletama. Mleko i slatkiši su strogo zabranjeni. Spremite dosta novca ako planirate da držite mesnu dijetu jer s obzirom koliko mesa se unosi, sigurno ćete morati da opustošite sve mesare u kraju. Ali šta ima veze, za mesec dana izgledaćete fit. Žene koje boluju od osteoporoze ne bi trebalo da drže ovu dijetu jer nedostatak kalcijuma koga nema u mesu, organizam će uzimati iz kostiju i zuba. A mogu stradati i bubrezi.

MESEČEVA DIJETA

Ovu dijetu iz mnogi vole zato što traje 24 sata a ne košta ništa. Sve što treba da nabavite je kalendar mesečevih mena. U vreme mladog meseca započinje se dijeta koja se sastoji iz uzimanja vode i nezaslađenog čaja. Hrana se ne uzima! Mesečeva dijeta namenjena je svima koji hoće da na brz način očiste organizam od toksina. Za vreme ova 24 sata može doći do napada gladi pa ko ne može da izdrži ’’vodeni dan’’ može uzeti jednu čašu soka od povrća. U toku perioda mladog meseca možete izgubiti tri kilograma ali ako počnete posle ove dijete da se prejedate vratićete ih odmah, pa ćete moliti mesec da ponovo bude mlad.

U većini slučajeva dijete su mač sa dve oštrice. Gubite kilograme a dobijate razne poremećaje. Mahom su za popularizaciju ’’izgladnjivanja’’ zaslužni mediji. Promovisanje mršavosti kao idealnog izgleda uzelo je danak više puta. Tinejdžerke se ugledaju na anoreksične manekenke i glumice usvajajući njihov životni stil i tako završe u bolnici sa teškim poremećajima ishrane. U jednom trenutku neko je ipak shvatio da bi trebalo objavit rat anoreksiji pa je krenula kampanja. Pre par nekoliko godina po svetu su počeli da niču bilbordi sa slikom anoreksične francuske manekenke Izabel Karo koja je na žalost prošle godine preminula. Ako ste gojazni i ne znate kako da skinete suvišne kilograme naš savet je da samo malo redukujete svoju ishranu i umereno vežbate. Kombinacija hrane je najdelotvornije rešenje. Probajte i videćete! Na primer, ako volite hleb jedite ga ali samo sa povrćem! Izuzev mahunarki (grašak , pasulj, boranija) koje se jedu bez hleba. I slatkiše možete jesti ali neka prođe četiri sata pre nego što uzmete nešto drugo. Ako ste jeli deset palačinaka do sada od sada jedite tri. Važno je da ne lišavate sebe nijedne namirnice koju volite. Samo manje i pravilno kombinujte! Rezultati će biti vidljivi posle mesec dana a što je najvažnije kilogrami se ne vraćaju. Nisu vam potrebne iscrpljujuće dijete jer niko nije preko noći postao vitak. Trebalo vam je vremena da se ugojite trebaće vam vremena i da smršate. To je normalan proces, ne možete skinuti za sedam dana nešto što se gomilalo sedamdesetsedam dana. Unosite mesecima tone i tone hrane i sad očekujete da ćete se osloboditi ’’tereta’’ odjednom. Ponekad vam salo može spasti i za tri dana ali onda dolazi do jo-jo efekta i kilogrami koje ste skinuli vraćaju se strahovitom brzinom plus dobijate bar još dva viška. Ako imate problem sa samokontrolom i baš želite da držite dijetu onda je najbolje da posetite nutricionistu koji će vam odrediti onu koja najviše odgovara vašem oganizmu. Preporučujemo vam da pogledate i BBC dokumentarac o tome kako je kada se pogriješi sa dijetama. Odlomak imate na videu ispod.