Devet saveta za lečenje suvih i ispucalih usana

 

Problem sa suvim i ispucalim usnama imaju mnogi, naročito u jesen i zimu, kada je mala vlažnost zraka. Koža na usnama je mnogo tanja od kože lica, također, na nekim delovima tela koža je zaštićena znojem, na drugima telesnim uljima i dlakama. S druge strane, koža usana nema nikakvu zaštitu i podložna je štetnim uticajima.Pušenje također doprinosi pucanju usana. Najbolji način da zaštitite vaše usne jeste da koristite hidratantne balzame za usne, naročito one koji sad sastojke za zaštitu od sunca. Ono što je važno naglasiti jeste da balzam trebate stavljati samo na zdrave usne, balzami vam neće pomoći kada usne ispucaju. Mi vam donosimo savjete o tome kako sprečiti i kako tretirati suve i ispucale usne.

  • Zaštitite vaše usne kada sta napolju. Hladno vreme, vetar i sunčeva svetlost mogu štetno delovati na usne. Zavisno od vremenskh prilika, pokrijte lice šalom i nosite šešire. 
  • Izaberite pravi balzam za usne. Koristite balzame koji imaju zaštitni SPF faktor 15 ili više i one koji su hidratantni. Preporučuju se balzami na bazi kokosa, jojobe, pčelinjeg voska i shea putera. Za izrazito suve usne, koristite balzame koji sadrže sintetičke keramide, masnoće koji vraćaju usnama prirodnu vlažnost. 
  • Dišite na nos. Disanjem na usta smanjuje se vlažnost usana, radi konstantnog protoka zraka. Umesto toga, praktikujte disati na nos kada ste izloženi hladnoći ili vjetru.
  • Vodite računa da ne oblizujete usne. Kada su nam usne suve, obično ih oblizujemo pljuvačkom kako bi se navlažile, a u stvari, postižemo suprotni efekat. Vaše usne će zapravo postati dodatno suve. 
  • Vodite računa o sastojcima u kozmetičkim preparatima za oralnu higijenu. Proverite balzame za usne, ruževe i druge proizvode. Moguće je da imate alergiju na neki od sastojaka.
  • Ručnikom ili čekticom za zube pažljivo odstranite ispucalu kožu sa usana. Možete namazati usne vazelinom, pre nego odstranite ispucalu kožu četkicom. Šećer i zrna kafe pomešana sa vazelinom također pomažu u odstranjivanju ispucale kože sa usana.
  • Konzumirajte dovoljno vode. Dehidracija može prouzrokovati pucanje usana. Svaki dan unosite u organizam minimalno dve litre vode, kako bi vaše usne bile hidratizirane.
  • Koristite navlaživače zraka u stanu, naročito tokom perioda grijanja. Ukoliko su vaše usne naročito suve i ispucale zimi, dobra ideja je da nabavite navlaživače zraka, koji će navlažiti zrak i pomoći vašim usnama da budu hidratantne i da ne pucaju.
  • Koristite hidarantne ruževe za usne.

Suvim i ispucalim usnama treba vremena da se izleče. Bez obzira koji metod koristite, zapamtite, vaše usne neće zaceliti preko noći. Budite uporni i nastavite da vodite brigu o njima, sve dok ne primetite i ne osetite razliku. Kada rešite problem suvih i ispucalih usana, preuzmite sve preventivne mere, kako vam se ne bi dogodilo da ih opet morate lečiti.

{youtube}YhKcS-I0Nvg{/youtube}