Deset savjeta za bolje zdravlje

Ukoliko se pitate šta biste to sami mogli da uradite za sebe i za svoje zdravlje, mi vam donosimo odgovore. Pred vama je lista od nekih deset generalnih savjeta koju možete da printate i provjerite koje ste od navedenih stavki već ostvarili.

 1. Bobičasto voće i trešnje bogati su proantocijanidinima, antioksidansnim flavonoidima koji jačaju krvne sudove.
 2. Konzumiranje zobenih pahuljica, bijelog i crnog luka, praziluka, paradajza, jabuka i plave ribe povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja, jer ove namirnice utiču na smanjenje gustine krvi i djeluju kao antioksidansi. Pola glavice prijesnog crnog luka dnevno može pomoći u snižavanju nivoa LDL holesterola u krvi.
 3. Količinu gvožđa u kiselim jelima, kao što je sos od paradajza, možete povećati ako ih pripremate u gvozdenim posudama. Naime, jedan dio gvožđa preći će i u hranu.
 4. Provjerite koje ste stavke već ostvarili

 5. Ako budete pili sok od limuna, možete ublažiti naticanje članaka, jer on podstiče lučenje mokraće. Kao diuretici djeluju još i bijela repa, krastavci, mrkva, praziluk i crni luk.
 6. Nanošenje sirćeta pomiješanog sa toplom vodom i medom može da pomogne kod bolnih grčeva u nozi.
 7. Masaža uz primjenu eteričnih ulja gorke narandže, kima i nane može da ublaži bolove u trbuhu izazvane lošim varenjem ili nadimanjem.
 8. Svakodnevne aerobne vježbe, kao što su plivanje ili hodanje, podstiču varenje, pa mogu da spriječe prekomjerni nastanak gasova.
 9. Tečnost za ispiranje grla pripremljena od kašičice jabukovog sirćeta ili limunovog soka u čaši tople vode tradicionalni je lijek protiv bola u grlu. Kiselina iz ove mješavine uništava bakterije i viruse, koji su obično uzrok bola u grlu.
 10. Zacjeljivanje afti, malih bijelih, žutih ili sivih ranica koje se, pojedinačno ili u grupama, mogu pojaviti na bilo kom mjestu u ustima, uključujući i jezik, možete da ubrzate i ublažite ako na njima držite hladnu i vlažnu kesicu čaja.
 11. Osnovna odlika akni su bubuljice na licu, leđima i/ili ramenima. Ukoliko imate problema sa bubuljicama, nemojte ih bosti iglom, niti ih cijediti, jer to može da dovede do nastanka ožiljaka. Ako želite da se riješite bubuljica, dobro operite ruke, pa lice očistite vatom koju ste prethodno potopili u biljni čaj. Takođe, možete da koristite i eterično ulje.

Na kraju, opšti zaključak je taj da zdrava i pravilna ishrana, te uspješno savladavanje svakodnevnog stresa jačaju imunitet, a redovne fizičke vježbe poboljšavaju krvotok i prokrvljenost organizma.