Dekorativne i jestive kockice šećera

Od davnina, po pričanju naših roditelja, glavna poslastica za djecu bila je kocka šećera.  Kada bi im neko sa dalekog puta ili za praznike, povodom proslave rodjendana poklonio slatkiš u vidu kristalno bijelog šečera, njihovoj radosti nije bilo kraja. Kao i svako vrijeme i mi nosimo sa sobom lijepe uspomene u vezi sa skromnim slatkišima iz uspomena. Međutim, i danas se često poseže sa tom kockom šećera, osvježenju u vidu slatkog, prilikom ispijanja kafa ili čajeva. Često se zapitamo kako da su ove kocke i dalje istog obilka i , naprosto, poželimo da možemo napraviti drugačije oblike, boju, ili čak da imaju neki drugi miris. Za sada takvih slučajeva nema na našem tržištu, ili bar mislimo da nema, stoga jedino što nam preostaje jeste to da sami napravimo kocke šećera neobičnih oblika, boje i arome. Čitajući naredni tekst, dobićete osnovno uputstvo za pravljenje drugačijih kocki šećera, a uz sve to rezultat će biti poprilično dekorativan kada ih iznesete prijateljima uz određeni napitak.  

Od osnovnih namirnica potrebno je:

  • 1 kg šećera (količina u zavisnosti koliko želite kocki, npr ¼ šolje šećera dovoljna je za 10-12 kocki)
  • voda
  • prirodna boja za hranu
  • aroma vanile (po želji možete dodati nekoliko kapljica narandžinog soka, ružinog ili sok od jasmina)
  • od materijala treba vam kalup (što različitiji oblici, i što manji kalupi svakako su bolji)

U osnovi ovo je veoma jednostavan proces koji zahtijeva nekih 10-ak minuta vašeg vremena dok rezutati većinu ostavljaju zatečene.

1. Prvi korak jeste miješanje šećera i vode.  Na ¼ šolje od 2 dcl, stavlja se ½ kašene kašike vode i sjedinjava se ta smjesa. Ovaj omjer dovoljan vam je za 10-12 kockica šećera. Zato u zavisnosti koliko kockica želite, dodajte više vode. Ako je smjesa previše vodnjava, dodajte šećera kako biste dobili čvršću masu.

2. Naredni korak vezan je za dodavanje ekstrakata. Da li ste se odlučili za vaniliju, ružu, jasmin, sada je vrijeme da se doda. Naravno možete dodati i prirodnu boju kako biste dobili npr. smeđi ili crveni šećer. Ovo je savršeno za sve one koji prave posebne koktele ili , jednostavno, sa prijateljem žele da ispijaju omiljeni čaj.

3. Poslije toga na vama je da se pozabavite sa kalupima. Mjera koju ćete stavljati proporcionalna je veličini kalupa, zato prilikom stavljanja u njega vodite računa samo o jednoj stvari, da dobro pritisnete kako bi se fino šećer  sjedinio. Neka šećerna smjesa tokom noći ostane u kalupu i to na sobnoj temperaturi. Naredni dan, oslobodite ih i stavite u staklenu posudu vaše nove, neobične kockice šećera. Na sobnoj temepraturi rok trajanja im je 2 godine.

Ove kockice su poprilično ukusne i dekorativne. Uživajte u druženju i ispijanju napitaka!