Dekoracija-vaza od grančica

Zašto u svoj dom ne ubaciti dašak prirode, komadiće drveta i to u neobičnoj kreaciji koja će da krasi vaš kuhinjski sto, komodu ili radni prostor?! Često znamo da odbacimo stare komade ukrasa, lampi ili vazi ne iskoristivši tu mogućnost da ih prepravimo i doradimo, te uživamo još nekoliko godina u svim blagodetima. Osim toga, rado bismo dali i veću sumu novca na neke detalje koje ugledamo u izlogu i to bez razmišljanja i pogovora. Upravo na tu našu slabost marketinške kompanije računaju i uspjevaju da ostvare željeni profit. Zašto , jednostavno, ne bismo bili ekonomični i pokušali da malo ličnog slobodnog vremena okrenemo u kreativnost i napredovanje u svakom smislu, psihološkom,materijalnom. U tekstu koji slijedi pogledajte kako možete iskoristiti staru vazu i tanje grane koje nalazite u drvorištu i stvoriti neobičan a jednostavan  ukras u domu.

Šta nam je sve potrebno od materijala za izradu drvene vaze:

  • Tanje grane koje možete naći bilo gdje u ovo doba godine, vodite računa da nalazite što različitije vrste drveća zbog detalja i što različitijih veličina.
  • Testera, odgovara bilo koja, možete čak korisitit one manje testere koje se koriste na časovima tehničkog
  • Obična, stara keramička vaza na koju ćete lijepiti komadiće grana
  • Ljepilo za drvo
  • Sjaj ili ulje za drvo

1. Najbitnije je da izaberete dobar i jednostavan model vaze, pogotovo ako vam je ovaj rad jedan od prvih. Vazna treba da je što jednostavnijeg oblika, bez drastičnih linija i proreza, kako biste mogli svaki njen dio da prekrijete drvenim  komadićima. Materijal nije toliko bitan koliko je oblik.

2. Sada je vrijeme za testerisanje drva. U suštini, trebate isjeći komade granja na što tanje spiralne oblike, negdje da su debljine 0.5 santimetara. U zavisnosti od veličine vaše vaze, procjenićete koliko će vam trebati drvenih komadića. Uvijek bi bilo bolje da vam ostane viška no da morate naknadno testerisati. Vodite računa o bezbijedni prilikom siječenja.

3. Naredni korak lijepljenja uzima najviše vremena i najbitniji je, nešto poput igre puzle, na vama je kako ćete sve ukombinovati. Najosjetljivi dio svakako se tiče samog lijepljenja, kako se ne biste previše umazali osigurajte radni prostor. Komad po komad, sa većim količinama ljepila na njima, i nanošenje na vazu. Pozovite ukucane da vam se pridruže, biće zanimljivo.

4. Posljedni korak sastoji se u tome da uklonite ljepilo koje je nepotrebno, istrljate vašu novu vazu kroz ruke lijevo-desno kako bi se sve fino pričvrstilo i oblikovalo, te zatim poprskajte ili premažite zaštitinim sprejem ili uljem za drvo.

Gotovo je! Uspjeli ste da reciklirate i stvorite nešto autentično. Ne sumnjamo da ćete naći idealno mjesto u domu za ovu prelijepu vazu.