Dekoracija salvetama i postavljanje stola

Brz život, konstantna trka sa vremenom i obilje brze hrane kupljene negdje uz put smanjili su naviku ljudi da jedu kod kuće za porodičnim stolom. Nekada je ručak bio centralni događaj u svakom domaćinstvu i nije bio samo prilika da se zadovolji potreba za hranom. To je bila prilika za razgovor, za zajedništvo i druženje. Znalo se gdje ko sjedi i sve je ličilo na neki svakodnevni, mali ritual kome su prisustvovali članovi jedne porodice. A onda su se vremena promijenila, trpezarijske stolove zamjenili su štandovi sa brzom hranom, a društvo uz ručak sada nam prave televizori i računari. Mnogi su izgubili osjećaj za uživanje u hrani a da i ne pominjemo običaj serviranja i postavljanja stola za svoje namilije.

Ipak, treba da se potrudimo da ovaj običaj održimo bar nedeljom i praznicima. Za sve one koji žele da iznenade lijepo serviranim stolom svoje ukućane evo jednog savjeta. Kako da postavite sto u duhu porodičnog ručka. Počnimo od savijanja salveta. Za ovaj način savijanja salveta potrebne su vam salvete u obliku kvadrata. Možete koristiti platnene ali i one od kvalitetnijeg papira.

1. Raširite salvetu kao na slici

2. Potom salvetu presavijte na pola, tako će te dobiti oblik pravougaonika

 

 

 

 

 

3. Jedan od krajeva salvete počnite presavijati tako da presavijeni dio bude širok 3-4 cm. Prvo presavijte unutra pa onda izvana i tako naizmjenično sve dok vam ne ostane 6-7 cm ne presavijene salvete

 

4. Presavijte nabrani i slobodni dio salvete na pola, tako da vam nabrani dio salvete dođe sa vanjske strane

 

 

 

5. Tako složenu salvetu sada posmatrajte ponovo kao pravougaonik. Desni donji ugao podmotajte pod naborani dio salvete

 

 

6. Na taj način će te fiksirati salvetu i pružiti joj oslonac kad je budete postavili na sto

 

 

7. Nabrani dio salvete sada raširite u lepezu

 

 

 

Salvetu postavite na tanjir. Ovakav način dekorisanja stola salvetama daće vašoj gozbi jedan svečani i ozbiljan ton.

Prilikom izbora salveta savjetujemo vam da koristite one intezivnih boja. U tom slučaju neka vam stoljnjak bude bijele ili neke njezne boje u skaldu sa salvetama. Sa druge strane možete da se odlučiti za stoljanjake jakih boja ali onda budite oprezni u izboru boje salveta.

Nakon što ste napravili dovoljan broj salveta vrijeme je da ih servirate na sto. Tanjire treba postaviti dva prsta od ruba stola. I ako se konvencijalno salvete stavljaju sa desne strane u ovom slučaju možete salvetu staviti na tanjir ili iznad tanjira. Pribor za jelo treba slagati prema redoslijedu jedenja, odnosno ono za posljednje jelo stavlja se uz rub tanjura. Sa desne strane stavite kašiku i nož. Oštre rubove noža okrenite ka tanjiru. Do tanjira sa lijeve strane stoji velika viljuška za glavno jelo i nešto manja za salatu. Kod nekih jela moguće je staviti i viljušku sa desne strane. Iznad vrha noža stavite čašu za vino. Kašičica za desert stavlja se iznad tanjira.

Sto možete ukrasiti i cvijećem u boji salveta. Sada je vaš sto spreman i možete poslužiti hranu. Potrudite se da vaš porodični ručak protekne u opuštenoj atmosferi i druženju.