Dekoracija- osvježite tastaturu, heftalice

U više navrata smo vam predlagali ideje koje se odnose na recilkiranje starijeg namještaja, odjeće, nakita i  ukrasa dok u narednom tekstu donosimo prijedlog kako dati novi izgled  kancelarijskom materijalu. Tastatura, heftalica, držač za selotejp traku samo su neki od širokog spektra kancelarijskog materijala koje svakodnevno koristimo. Upravo zbog česte upotrebe dešava se da nakon nekog vremena izgube stari sjaj i spadne im boja na nekim mjestima. Da li se odmah baciti u kupovinu istih? Prije no što uradite mi ćemo vam donijeti prijedlog na koji način možete uljepšati izgled ovih stvari, te ,naravno, dodati svoju posebnu ličnu crtu kroz boju za koju ste se odlučili. Upravo zbog toga što će biti jedinstveno, zaokupljače poglede ali i uljepšati radni prostor.

Šta vam sve treba od materijala za preharbanje starog kancelarijskog materijala:

  • Akrilna farba
  • Sprej, dvije nijanse-svjetlija i glavna boja te zaštitni sjaj
  • Četkica za farbanje, možete iskoristiti i kist ako su u pitanju manji detalji
  • Izolir traka koja će vam poslužiti da prekrijete dijelove koje ne želite ofarbati
  • Veći komadi kartona ili obične najlon kese kojima ćete zaštiti radni prostor
  • Markeri ili neke naljepnice, ovo vam je potrebno ako se odlučite za posebne detalje ukrašavanja, stavljanja omiljenog loga, stiha ili slično

1. Pošto ste izabrali neki kancelarijski materijal, u našem slučaju prvi primjer se odnosi na tastaturu, osmislite ideju kako bi trebala izgledati nova. Vodite računa o tome da se možete poigravati sa detaljima kako god poželite. Izlijepite one dijelove koje ne želite farbati, npr. samo ivice i dijelove koji razdvajaju glavni dio tastature od brojeva i F tipki. Za ispunjenje ovog koraka najbitnije je da posao odradite uredno i detaljno.  Za farbanje tastature i posebnih dijelova tipki možete uzeti akrilnu boju. Kistom ispunite sve nedostatke oko tipki, skinete traku i posao je učinjen! Na same tipke, markerom ispišite njihove funkcije ili čak znakovima možete obilježavati. Neophodno je sušenje nekoliko sati.

2. Kada je u pitanju prefarbavanje heftalice i držača za selotejp traka, najjednostavnije vam je da izaberete sprej.Prvo ih očistite vlažnim maramicama i osigurajte izolir trakom dijelove koje želite sačuvati u originalnoj varijanti. Kada je u pitanju heftalica obavezno zaštitite metalne dijelove. Pošto se radi sa sprejem, prvo se nanosi najsvjetlija boja koju imate, obično je to bijela i pustite radove na neko vrijeme da se ona osuši. Nakon toga, vrijeme je za pravo bojenje željenom bojom. Pošto se i taj sloj boje osušio, poprskajte sa bezbojnim, zaštitinim sprejem i ostavite da se suši 12 sati, ne skidajući zaštitnu traku.

  

U osnovi, izrada poput ove je poprilično jednostavna, ekonomična i može da bude vrlo zanimljiva. Najbitnije je da dobro odradite pripremu koja se odnosi na organizovanje i uklapanje boja. Još jedan plus koji ide ovome prijedlogu jeste ustvari ta činjenica da će vaš kancelarijski materijal moći izdržati još neko vrijeme bez promjene. Srećno u novim radnim pohodima uz šarenilo pomagala!