Dekoracija decoupage | dekupaž tehnikom

Decoupage (dekupaž) tehnika je jedna od najstarijih tehnika ukrašavanja predmeta. U principu sve se svodi na ljepljenje papirnih isječaka na komade namještaja od drveta, okvire, ogledala, ili keramičke predmete. Oni sa malo mašte i volje ovom tehnikom mogu potpuno da izmijene izgled stana ili da učine gotovo sve što se može zamisliti.

Najčešće se ovom tehnikom ukrašavaju komadi drvenog namještaja koji se prekrivaju isječcima iz magazina, novina ili ukrasnih papirantih salveta. Kod ove tehnike cilj je postići da se isječci, motivi koje lijepite potpuno uklope u pozadinu, tako da izledaju kao da su slikani ili štampani na površini koju ukrašavamo.

Tradicionalna dekupaž tehnika podrazumijevala je lakiranje u preko 40 slojeva i potom šmirglanje kako bi motiv, isječak što bolje se uklopio u pozadinu predmeta. Porijeklo dekupaž  tehnije je iz Japana. Danas je to olakšano je postoje namjenska ljepila za ovu tehniku.

Primjer decoupage tehnike iz 1914. godine

Danas je primjena ove tehnike znatno olakšana. Nije više potrebno lakiranje u nebrojeno mnogo slojeva već je dovoljno da se nabaviti namjenska ljepila koja u sebi već sadrže lak. U radu treba biti precizan. Prvo se nanosi ljepilo na površinu koju ukrašavamo i potom lijepimo motiv, isječak. treba lijepiti pažljivo i izabrati motiv, koji je tanak kako se ne bi previše isticao od površine. Potrebno je ravnomjerno nanositi ljepilo kako ne bi imali nabore koji estetski narušavaju izgled. Kako lijepimo odmah trebamo ispravljati, i lagano prstima peglati, eventualne nabore i ispupčenja. Na kraju sve treba strpljivo pričekati da se osuši prije upotrebe.

Materijal potreban za decoupage (dekupaž) tehniku

Od materijala treba uvijek imati:

  • predmet koji želimo ukrašavati: komad namještaja, fotoalbum, tacne, keramičke predmete, metalne predmete, plastične, policu, ili nešto drugo po želji
  • Slike, isječke iz novina ili nešto drugo čime želimo ukrasiti predmet. Ovo možete naći u magazinima, novinama, katalozima, knjigama, na interentu (obraditi fotografije, a potom ih štampati), čestitke, salvete (salvetna tehnika)
  • Makaze, skalper ili nešto drugo za sječenje.

    Ukrašeno kolažem slika divljeg cvijeća
  • Ljepilo – može da posluži i obično bijelo ljepilo razblaženo sa vodom, ali je bolje naći specijalno ljepilo za ovu namjenu koje moežte naći u većim tržnim centrima ili specijaliziranim prodavnicama za kreativce.
  • Nešto što može poslužiti kao valjak za ravnanje nabora i ispupčenja
  • Četkice, spužvice, pamuk ili neka druga alternativa koju možemo koristiti za ravnomjerno nanošenje ljepila.
  • Spužvice, maramice ili krpica za brisanje viška ljepila

Ovo je samo kratak pregled ove tehnike koja zaista pruža mnogo. U ovom tekstu smo pokrili samo osnove decoupage (dekupaž) tehnike. U narednih nekoliko tehnika ćemo vam objansniti detaljnije primjenu ove tehnike na nekoliko predmeta stoga ostanite sa nama.