Dekoracija – Cvjetna cijev

 

Neodoljiv ukrasDa li ste ikada razmišljali kako bi bilo izuzetno lijepo kada bi vaše omiljeno cvijeće krasilo zid iznad kreveta ili fotelje u dnevnoj, radnoj sobi te uz to da nije suvo, plastično? Tekst ispred vas donosi jedan zanimljiv prijedlog kako na neobičan način poigrati se sa starim cijevima i napraviti pravi mali vrt na zidu. Možda će vam se u prvi mah učiniti da je tema poprilično zahtjevna te da izrada saksije poput ove zahtijeva poprilična novčana sredstva. Naprotiv, ono što treba za izradu zidnog ukrasa poput ovoga jeste ljubav za cvijećem i eksperimentisanjem.

Neophodni materijali za ovu neobičnu saksiju jesu: stara cijev (odaberite cijev dužine koju želite, tj. koju površinu ste zamislili kao idelnu da se stavi saksija pa 1/3 od toga bi bila savršena za ukras), električna bušilica, skalpel, flomaster, lenjir, pleksiglas i PVC ljepilo, sprej (birajte boju koja najbolje odgovara ambijentu, umjesto spreja možete iskoristiti staru farbu ako vam je ostala), osušena mahovina (potražite je u cvjećarama, u većini slučajeva dobićete besplatno) i , svakako, biljke-cvijeće(najbolje bi odgovaralo cvijeće koje ne zahtijeva svakodnevno veliku količinu vode).

 

 

 

 

??????????????????????????????

1. Pošto ste obezbijedili neophodne sastojke, upustimo se u izradu. Od krajeva cijevi izracunajte po 10 santimetara ili u zavisnosti kolika vam je data cijev, proizvoljno odaberiteti ali tako da vodite računa da imate dovoljno mjesta sa strana, iz razloga toga što će ostali prostor poslužiti kao šupljina saksije.

Kako bi vam bilo lakše izdubiti tu površinu, bušilicom pravite manje krugove na svaka 4 santimetra .

 

 2. Skalpelom isjecite unutrašnosti krugova tako da dobijete jedan zajednički otvor, u zamjenu za lenjir može vam poslužiti komad drveta. Prilikom izrade ovog koraka obavezno vodite računa da

??????????????????????????????

nosite rukavice kako se ne biste povrijedili. Taj postupak ponovite i sa spoljašnjih strana i napravili ste savršeno glatko udubljenje za cvijeće. Pošto će se rijetko desiti da pronađete cijev koja je zatvorena sa vanjskih strana a vama je to neophodno u ovom slučaju. Kombinacijom pleksiglasa i pvc ljepila napravite nešto poput poklopca, i to sa unutrašnje strane obavite postupak zatvaranja. Nakon što se osušilo ljepilo, u ruci držite saksiju neobičnog izgleda.

 

 

 3. Vrijeme je da se oboji cvjetna cijev, najbolje bi bilo da ovo obavite u radnoj prostoriji ako posjedujete ili napolju, na čistom zraku. Pošto ste u nekoliko slojeva farbe obojili cijev, ostavite je da se osuši najmanje jedan dan prije no što nastavite posao. Poslije određenog vremena za sušenje boje, trebate sa unutrašnje strane napraviti dvije rupe koje će vam služiti za kačenje na zid ove saksije. U zavisnosti kakve ćete eksere korisititi vodite računa šta sve trebate pripremiti prije no što cijev ispunite mahovinom.

4. Napokon je došlo na red osposobljavanje saksije za uzgajanje i očuvanje cvijeća. Cijev ispunite suvom mahovinom, jer je ona odlična zamjena zemlju a pogotovo savršena u ovim situacijama u kojima će da visi sa zida, tako da nećete imati veliko rasipanje is

pod. Takođe, mahovina izvrsno zadržava tečnost a to vam je najbitnije kod zidnih saksija.

Dodajte ukrase, cvijeće i uživajte u pogledu na vaš novi cvjetni kutak. Preporučljivo je cvijeće koje zahtijeva malo vode, zato vodite računa o tome. Zelenilo na zidu posebno će uticati na vaše raspoloženje.

??????????????????????????????

Uživajte!