Da li su semenke suncokreta zdrave

Semenke suncokreta popularne su širom sveta, a iznenađujuće su zdrave i hranjive. Kada se konzumiraju u umerenim količinama, semenke suncokreta su izuzetno zdrav dodatak svakoj prehrani. Ovaj članak bazirati će se na to da li su semenke suncokreta uistinu zdrave.

Semenke suncokreta za dobro zdravlje

Dok su masti, vitamini i minerali iz semenki suncokreta svakako dobri za naše zdravlje, ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom, jer semenke suncokreta imaju visoke kalorijske vrednosti. Semenke suncokreta zaista obiluju zdravim i hranjivim tvarima, koje su dobre za naše telo, ali konzumirajte semenke suncokreta u manjim količinama.

Semenke suncokreta obiluju sledecim hranjivim materijama:

Zdrave masti

Mada mnogi ljudi izbegavaju masnoće, određene vrste masti su dobre za naše zdravlje. Masti iz suncokretovog semena pozitivno deluju na naše zdravlje, smanjuju rizik od srčanog udara i dobre su za dijabetičare.

Vitamin E

Semena suncokreta su odličan izvor vitamina E, samo jedna četvrtina šoljice semenki suncokreta nadomestiće celodnevnu potrebu organizma za ovim vitaminom.

Kalij

Semenke suncokreta također obiluju kalijem i pomažu u lečenju depresije. Zahvaljujući kaliju i ostalim hranjivim sastojcima one podižu nivo serotonina (hormona sreće) i poboljšavaju nervne funkcije bez upotrebe antidepresiva.

Magnezij

Jedna šoljica semena suncokreta sadrži trećinu dnevne potrebe za magnezijom kod odraslih žena.

Fosfor, cink i drugi minerali

Semenke suncokreta su izvor fosfora, cinka i drugih minerala. Ovi minerali jačaju kosti i zube.

Protein

Samo jedna četvrtina šoljice semena suncokreta sadrži sedam grama proteina. Proteini iz suncokreta opskrbljuju nas energijom za celi dan.

Oprez pri konzumiranju semenki suncokreta

Kao što možete videti, konzumiranje suncokreta ima mnoge prednosti po naše zdravlje, ali još jednom želim da vam skrenem pažnju da ne preterujete sa konzumiranjem istih. Ova semena obiluju kalorijama, u proseku jedno pakovanje semenki suncokreta sadrži 818 kalorija i 72 grama masnoće. Također, često su preslane, mada je moguće nabaviti semenke suncokreta sa malo ili nimalo soli.

Dakle, kada konzumirate ukusne semenke suncokreta u manjim količinama, one vas opskrbljuju zdravim masnoćama, proteinima, vitaminom E, kalijumom, magnezijumom, fosforom i drugim korisnim mineralima i vitaminima. Semenke suncokreta smanjuju nivo holesterola u krvi, smanjuju šansu od srčanog udara i čak pomažu u lečenju depresije. Ukoliko ne budete preterivali i budete konzumirali ove ukusne i izrazito zdrave semenke umereno, moći ćete uživati u mnogim zdravstvenim prednostima ovih neverovatnih semenki.