Da li je zdravo piti puno vode

O zdravstvenim prednostima vode ne treba puno pričati i obično se preporučuje konzumiranje minimum dve litre dnevno. Ljudsko telo sastavljeno je od čak 70% vode i voda je izvor života. Međutim, svaki put kada ne osećate žeđ, a popijete nekoliko čaša vode, samo zato što vam je rečeno da „morate“ popiti dve litre dnevno svaki dan, stvarate dodatni pritisak na vaše telo na dva načina:

  • Konzumiranje dodatne količine vode, kada ne osećate žeđ, može nepotrebno povećati vaš volumen krvi i samim time stvoriti dodatni pritisak na vašu srce i krvne sudove.
  • Bubrezi moraju „raditi prekovremeno“, kako bi filtrirali neporebnu vodu iz našeg krvotoka.

Dodatno opterećavanje kardiovaskularnog sistema i bubrega konzumacijom nepotrebne vode je suptilan proces. Međutim, gotovo je nemoguće znati da taj teret postoji, s obzirom da obično nema očiglednih simptoma. Ali, budite uvereni: ovaj teret je stvaran i može dugoročno naštetiti našem zdravlju.

Pitate se koliko vode trebate piti, kako ne biste imali problema sa vašim zdravljem, kao posledicu prekomernog konzumiranja vode? Univerzalni odgovor ne postoji, sve ovisi o vašoj prehrani, okruženju u kojem živite i o tome koliko ste fizički aktivni.

  • Ukoliko je na vašem redovnom meniju hrana koja je prirodno bogata vodom, kao što su povrće, voće, mahunarke i žitarice, onda zaista nemate potrebu piti mnogo vode. Ukoliko ne jedete preslanu i prezačinjenu hranu, vaša dnevna potreba za vodom je još manja.
  • S druge strane, ukoliko ne konzumirate mnogo voća i povrća i solite hranu previše, onda vam je potrebno nekoliko čaša vode svaki dan.
  • Ukoliko imate povećano znojenje, kao posledicu vežbanja ili temeperature zraka, trebate konzumirati veću količinu vode od onih koji imaju normalno znojenje.
  • Zapravo, najbolji savet jeste da konzumirate onoliko vode koliko osećate da vam je potrebno i onda kada osećate žeđ.
  • Neki smatraju da je boja urina pokazuje da li smo uneli dovoljno vode u naš organizam. Navodno, čist i providan urin ukazuje na to da smo dobro hidirani, dok žućkast urin indicira na to da smo uneli nedovoljnu količine vode u organizam. Ovo je donekle tačno, međutim, prehrambeni aditivi i prejako pigmentirane namirnice mogu odrediti boju vašeg urina.

Dakle, konzumirajte vodu kada osećate žeđ i uzmite u obzir vašu prehranu, klimu, oseđaj žeđi i vašu fizičku aktivnost. I zapamtite, kada osećate žeđ, možete je nadoknaditi i pićem i hranom koja je bogata vodom. Naravno, voda je izvor života i neophodna je. Ali, ni u čemu ne treba preterivati.