Da li je zdravo piti mleko

Pijemo mleko kako bismo opskrbili organizam kalcijem, pijemo mleko kako bismo opskrbili organizam vitaminom D, ali unatoč brojnim zdravstvenim prednostima, konzumiranje mleka ima i svoje nedostatke. Preteranim konzumiranjem mleka rizikujete probleme sa probavom, srčane probleme i višak kilograma.

Netolerancija na laktozu

Ukoliko vaš prganizam nije u stanju da pronabavi veću količinu šećera laktoze (šećer iz mlijeka), onda imate netoleranciju na laktozu. Ukoliko imate netoleranciju na laktozu, izbegavajte kravlje mleko, jer ćete osetiti simptome u roku od trideset minuta. Ti simptomi su nadutost, plin, bolni grčevi, mučnina i prolev. Simptomi će se postepeno smanjivati ali će vam stvoriti popriličnu nelagodu.

Bolesti srca

Konzumiranje mleka, naročito onog sa velikim postotkom masnoće, može povećati šansu od bolesti srca. Mleko sadrži mnogo zasićenih masnoća i holesterola, koji igraju ulogu u podizanju razine holesterola u krvi i povećavaju rizik od bolesti srca. Mada konzumiranje mleka samo po sebi neće dovesti do bolesti srca, preterano konzumiranje mleka zajedno sa nezdravim načinom ishrane će znatno povećati rizik od srčanih bolesti.

Štetne bakterije

Konzumiranjem nepasteriziranog mleka može vaza rizikujete unošenje mnogih štetnih bakterija u vaš organizam. Bakterije koje se mogu naći u nepasteriziranom mleku su salmonela, ešerihija coli i listerija. Ukoliko ove bakterije dospeju u vaš organizam, imate znatno povećan rizik od bolesti, poput tifusa, tuberkuloze, difterije i bruceloze. Kod većine ljudi, imunološki sisteme u stanju da se bori protiv ovih bolesti i moguć je potpuni oporavak. Međutim, ako imate oslabljen imunološki sistem ili ste trudni, unošenje navedenih bakterija u organizam može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje i dovesti do bolesti, opasnih po život.

Višak kilograma

Prema istraživanju, provedenom od strane medicinske škole s Harvarda (Harvard Medical School) i Ženske bolnice u Bostonu (Women’s Hospital), deca koja su konzumirala više od tri čaše mleka dnevno imala su 35 posto veću šansu da postanu pretila. Studija je pokazala da su deca koja su preterano konzumirala mleko bila sklonija debljanju. Prema tome, preterano konzumiranje mleka povećava unos kalorija i masnoća i dovodi do debljanja. Shodno tome, povećava se i rizik od dijabetesa.

Naravno, konzumiranje mleka ima brojne zdravstvene prednosti. Konzumiranje mleka jača kosti i zube, smanjuje stres, pomaže u obnavljanju mišića, snižava krvni pritisak itd. Mleko je neizostavan dio svake prehrane i naročito je dobro za decu u razvoju. Samo nemojte preterivati sa njegovim konzumiranjem i nemate se razloga bojati negativnih posledica.