Da li je zdravo jesti voće uveče

 

Kada nas uhvati glad pred spavanje, teško je negirati je i leći na spavanje praznog želuca. Svakako je bolje posegnuti za hranjivim voćem, nego za sladoledom ili hamburgerom. Ipak, najbolje je ne pretjerivati sa hranom pred spavanje, kako biste izbjegli gomilanje kalorija i šećera dok spavate.

Prednosti konzumiranja voća pred spavanje

Voće je zapravo zdrav obrok pred spavanje, ako ne pretjerate sa konzumiranjem istog. Voće je bogato neophodnim vitaminima, mineralima i hranjivim tvarima koji su potrebni organizmu kako bi normalno funkcionisao i kako biste bili što zdraviji. Redovnim konzumiranjem voća smanjujete šansu za pojavu raznih bolesti, kao što su kamenac na bubregu, srčane bolesti i srčani udar, dijabetes i neki tipovi tumora. Ukoliko morate jesti pred spavanje, zamijenite visokokalorični sendvič sa nekim voćem.

Nedostaci konzumiranja voća pred spavanje

Ukoliko se odlučite za voće pred spavanje, vodite računa o tome koje voće jedete. Većina voćki bogata je šećerom i znatno će podići nivo šećera u krvi, što svakako nije dobro ako bolujete od dijabetesa. Također, pretjerano konzumiranje voća pred spavanje može dovesti do nekoliko kilograma viška. Ukoliko konzumirate voće pred spavanje, konzumirajte ga ograničeno i birajte niskokalorično voće, kao što su borovnice, trešnje, breskve, jagode i brusnice. Najbolje bi bilo umjesto voća pojesti malo svježeg povrća.

Nutritivne činjenice

Nužno je znati koliko kalorija i šećera sadrži svako pojedinačno voće, kako bismo znali koje voće možemo konzumirati pred spavanje i u kolikim količinama. Recimo, jabuka sadrži oko 95 kalorija i oko 19 grama šećera, banana sadrži oko 105 kalorija i 14.5 grama šećera. Ostalo voće sadrži znatno manje kalorija i šećera; jagode sadrže samo 55 kalorija i oko 8 grama šećera, a kriška lubenice oko 45 kalorija i oko 9.5 grama šećera.

Dodatne stvari koje morate uzeti u obzir

Dakle, ukoliko se odlučite za konzumiranje voća naveče ili pred spavanje, morate uzeti u obzir koje voće jedete, količinu kalorija i nivo šećera u njemu. Međutim, morate voditi računa i o tome kada jedete naveče. Preporučuje se manji obrok par sati pred spavanje, kako se ne biste probudili gladni. Ukoliko budete patili od nesanice i primjetite da bi ona mogla imati vezu sa konzumiranjem voća pred spavanje, konsultujte se sa vašim ljekarom.

Da rezimiram, ukoliko već morate jesti pred spavanje, izbjegavajte začinjenu i masnu hranu i odlučite se za voće ili svježe povrće. I, vodite računa o tome koje voće birate, te pazite da ne pretjerate sa konzumiranjem istog. Jedite par sati prije spavanja.