Da li je zdravo jesti ljutu i začinjenu hranu

Konzumiranje prezačinjene i ljute hrane nije nužno štetno po naše zdravlje, a sve zavisi od načina pripreme i sastojaka koje koristimo. Hrana se smatra nezdravom ukoliko nema dovoljno veliku nutritivnu vrednost i ukoliko sadrži veliku količinu kalorija i masnoća, a s druge strane ne sadrži mnogo vitamina i minerala. Začini poput ljute i jalapeno paprike ne smatraju se štetnim jer sadrže jako malo masnoća i kalorija. S druge strane, mnoge osobe ne podnose prezačinjenu i ljutu hranu i ona kod takvih osoba može prouzrokovati žgaravicu i probleme sa probavom.

Prednosti konzumiranja prezačinjene hrane

Kapsaicin je najzdraviji sastojak koji se nalazi u ljutoj i začinjenoj hrani, a najviše kaspaicina sadrži ljuta paprika. Ostali sastojci poput kurkuma, korijandera i semenki sefa također imaju određene zdravstvene prednosti. Studije su pokazale da konzumiranje začinjene i ljute hrane utiče na znojenje, otvara sinusa, te podstiče telo da iskašlje sluz, pa ju je naročito preporučljivo konzumirati kada ste predlađeni.

Neke studije su pokazale da su sastojci iz ljute i začinjene hrane naročito zdravi za mozak. Osobe koje konzumiraju ljutu hranu i hranu sa mnogo začinu imaju smanjen rizik od razvijanja degenerativnih bolesti mozga, depresije i migrena. Također, konzumiranje začinjene i ljute hrane poboljšava metabolizam, ubrzava varenje hrane, olakšava disanje kod osoba koje pate od astme ili bronhitisa te podiže raspoloženje.

Pored ovoga, ljuta i začinjena hrana ubrzava cirkulaciju i smanjuje krvni pritisak.

Nezdravi aditivi

Aditivi iz ljute hrabe su neretko nezdravi. Čili, na primer, može sadržavati aditive koji sadrže velike količine zasićenih masnoća.

Problemi sa probavom

Veruje se da začinjena i ljuta hrana doprinosi razvoju čireva u gastrointestinalnom traktu. Međutim, čireve prouzrokuju bakterije i mada određena začinjena i ljuta hrana može dodatno iziritirati stanje, ona sigurno nije uzrok nastanka čireva.

S druge strane, ljuta i začinjena hrana kod nekih osoba može prouzrokovati probleme sa probavom, dijareju, žgaravicu ili vrtoglavicu. Ukoliko primetite neki od ovih problema nakon konzumiranje ljute i začinjene hrane, obratite se lekaru koji će vam propisati odgovarajuću terapiju ili vam preporučiti da prestanete sa konzumiranjem ljute i začinjene hrane.

  • U kuhinjama i kulturama širom sveta priprema se ljuta hrana i dodaju se začini koji mogu znatno poboljšati ukus svakog jela. Konzumiranje začinjene i ljute hrane zaista može dovesti do žgaravice i problema sa probavom, ali s druge strane, ljuta hrana ima mnoge zdravstvene prednosti kada se konzumira u umerenim količinama.