Da li je zdrava surutka

Surutka je jedan od najboljih i najvažnijih suplemenata u svakom fitnes režimu. Proteini iz surutke su među najkvalitetnijim proteinima uopće i čine oko 20% proteina iz mlijeka. Surutka se naročito preporučuje onima koji se bave fitnesom, jer ona pomaže u oporavljanju mišića i povećava ukupnu mišićnu masu. Surutka sadrži sve neohodne amino-kiseline i jedan je od najboljih izvora proteina. U nastavku pročitajte prednosti konzumiranja ovog napitka, preporučenu količinu i stvari koje morate uzeti u obzir kada je konzumirate.

Prednosti konzumiranja surutke

Osnovna prednost konzumiranja surutke jeste ta da ona pomaže u oporavku, izgradnji i održavanju mišićne mase, naročito nakon treninga. Međutim, u izvještaju objavljenom 2004. godine u „Journal of Sports Science and Medicine“ („Časopis sportske nauke i medicine“) se navodi da surutka sadrži proteine koji imaju anti oksidantno dejstvo i poboljšavaju imuni sistem. Za poboljšanje imunog sistema zaslužne su amino-kiseline – cisteini. Cistein pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv bakterija kojima smo izloženi svakodnevno. Trudnicama se obično preporučuje konzumiranje surutke, kako bi osigurale odgovorajući iznos amino-kiselina, koje su neophodne djetetu u njegovom razvoju. Pored toga, surutka će poboljšati imunološki sistem djeteta. Pored svega navedenog, surutka je dobra za jetru, reguliše holesterol, čisti crijeva, snižava krvni pritisak, liječi upale i štiti vaše srce. Surutka je također odlična u borbi protiv stresa.

Zašto ne pretjerivati sa konzumiranjem surutke

Važno je naglasiti da sve što se uzima u prekomjernim količinima može postati štetno po zdravlje. Isto se odnosi i na surutku. S obzirom da surutka, pored proteina sadrži kalorije i ugljikohidrate, preveliko konzumiranje iste može dovesti do viška kilograma i do prekoračenja dnevne preporučene doze unošenja kalorija. Također, prekomjerno konzumiranje surutke može izazvati dodatni pritisak na vaše bubrege, pa ne pretjerujte sa količinom surutke koju konzumirate.

Stvari koje morate uzeti u obzir

Većina nas unosi dovoljnu količinu proteina kroz svakodnevnu ishranu. Prema tome, nemojte pretjerivati sa konzumacijom surutke, naročito ako niste dovoljno fizički aktivni. Pored toga, surutka se ne preporučuje osobama koji imaju problema sa bubrezima i dijabetesom, jer su njihovi bubrezi pod dodatnim pritiskom za vrijeme obrade proteina. Dok je s jedne strane surutka odličan suplement, ukoliko svakodnevno ne trenirate, nemojte je pretjerano konzumirati. Da li je surutka zdrava? Jeste, itekako. Samo morate voditi računa da je umjereno konzumirate.