Čorba od kukuruza – za vas od srca iz Meksika

Donosim vam jedan recept koji karakteriše ‘ najljuću’ kuhinju svijeta. Ja nisam putovala čak prekookeanski da bih isprobala originalni ukus, nego sam zavirila u pristupačni, obližnji restoran i naprosto se oduševila. Koliko sam mogla da shvatim narod tog dijela Južne Amerike obožava raznolike obroke u manjim količinama. Ta raznolikost je toliko očigledna da, na primjer ako bacite samo jedan pogled za nečiji sto, sve pršti od jarkih boja sačinjenih od: zelene paprika, crvenog luka, kukuruza, krastavaca, mahunarki, sira.

Narod Meksika uglavnom se hrani zdravo jer osnovni sastojci kuhinje su voće, povrće, mliječni proizvodi, riba i , naravno, ljute papričice. Ipak, u svakodnevnoj ishrani sigurno ima uvijek po nekoliko komada uglavnom mladog mesa, svinjećeg, jagnjećeg, piletine, puretine. Obilje začina i sosova svakom jelu služi kao pojačivač okusa, a najkarakterističniji je već pomenuti čili sos od ljute papričice.

Kod njih se čili može napraviti od 140 različitih vrsta paprika pomiješanih sa biberom i lukom, i upravo zbog te činjenice svaki čili ne znači izuzetno ljut sos, niti u njihovoj kuhinji preovlađuju ljuta jela. Međutim, svakako da je mnogo ljuće nego za naše tradicionalne ukuse. Trebalo bi da znate jednu činjenicu, Meksiko je po statistici zemlja sa najmanje srčanih udara, a neki nalaze taj izuzetno povoljan rezultat upravo u konzumaciji začinjene hrane.

Na svakom meksičkom stolu uz tortilju prvo ćete biti posluženi supom ili kako je tamo nazivaju ‘velikim obrokom’. Izbor supa je širok, lagane, guste, bistre, sa dosta povća i mesa, te naravno gaspaćo supa donijeta iz Španije. Pasulj, španski pirinač i kukuruz tri su sastojka koja su obavezna i svakodnevno prisutna u obrocima standardne meksičke porodice.

Danas, koliko god geografski nešto bilo udaljeno, u našim marketima lako se pronađe svaka namirnica koja je u potpunosti ili djelimično originalna. Poželite li da isprobate neobične okuse započnite sa predjelom njihove kuhinje, kušajte karakterističnu čorbu od kukuruza.

Potrebno za meksičku čorbu od kukuruza

Priprema za 4 osobe zahtijevaće ove sastojke:Iz srca Meksika za vas – meksička čorba od kukuruza

 • 350g kukuruza šećerca u zrnu (ili iz konzerve)
 • 2 kašike brašna
 • 50 g margarina
 • 1,5 l vode
 • 1 šargarepa
 • 1 čeno bijelog luka
 • 1 glavica crvenog luka
 • 1 l supe od povrća (ili kocka za supu)
 • lovorov list
 • šafran
 • so, biber, peršun,
 • pavlaka za kuvanje

Prirema čorbe od kukuruza

Priprema je ovakva:

 1. Na margarinu propržiti sitno isjeckani crveni i bijeli luk, šargarepu, dodati lovorov list i šafran. Zatim dodajete brašna i miješate dok se smjesa ne zgusne. Pazite da ne zagori, jer taj miris nećete uspjeti da prikrijete.
 2. Dodajte vodu u bijelu smjesu, te kukuruz, i kocku za supu ili supu. Kuvajte dok kukuruz ne omekša. Sada trebate da dobijete jednaku smjesu a to ćete uspjeti tako što izmiksate dotada spremljeno jelo. Imam prijedlog za sve one koji ne posjeduju ogromne miksere. Kukuruz šećerac možete posebno prokuvati i zatim njega samog izmiksati i dodati u čorbu kada biste trebali inače kukuruz istresti.
 3. Čorba bi se trebala kuvati otprilike 30 – 40 minuta. Pred kraj dodajte začine: so, biber,peršun, i pavlaku za kuvanje. Postoji jedan problem: kad god probate čorbu činiće vam se nedovoljno slanom zbog šećerca. Slobodno posolite mnogo više nego inače.

Polužite je uz komadiće prepečenog hljeba ili tosta u malo dubljim posudama ako imate. Pustite sebi marijače, latino muziku, popijte tekilu i prijatno ili po španskom agradablemente!