Čestitka za sve prilike – napravi sam

Voljeli biste da nekome uz poklon napišete i posvetu, obratite se u posebnom tonu i iskažete sva osjećanja! Odlazite u obližnje radnje i nalazite šarene, manje, veće i savršeno posložene čestitke. Nešto tu, ipak, nedostaje. Ma koliko boja i papir bili savršeno izraženi i debeli, poruka jasno navedena na prvoj stranici, nekako neodgovara opisu vašeg odnosa sa osobom kojoj nosite poklon. Uzmite stvari u svoje ruke, odvojite malo vremena i u tim istim prodavnicama potražite deblji papir, ako može po mogućnosti u boji.

Sve zavisi od vaših želja, jer i na običnom bijelom kartonu uz poneku šaru, liniju, možete stvoriti neobičnu kompoziciju. Sa tim papirom kao jedinim materijalom koji vam je neophodan, možete stvoriti neobične čestitke, za svaku priliku poput rođendana, vjenčanja, krštenja, čestitanja novogodišnjih praznika ili jednostavno da tim načinom saopštite nekome šta osjećate za njega/nju. Zamislite kada neko vama drag, a dalekim kilometrima udaljen od vas primi vašu rukotvorinu u kojoj poručujete što skori susret. Pristavite vodu za kafu, mislim da će uskoro zakucati.

Pored kartona (debljeg papira) u boji, trebaju vam oštre manje makaze, lenjir, ljepilo, drvena olovka, i boje (masne, vodene, marker u boji ili kolaž papir).

  1. Prvo trebate na tom vašem papiru da odredite razmjer te običnom olovkom iscrtate mjere. U ovom primjeru koji vam ja donosim ovo su dimenzije za 3 pravougaonika, od kojih su 2 ista. Osnova jeste u sredini, pravougaonik koji ima mjeru od 8cm i 12 cm. Druga dva pravougaonika su istih dimenzija, uspravna stranica ima 12cm, a horizontalna 4cm. Kao što je na slici prikazano strelicama, ove dva pravougaonika će da zatvaraju vašu čestitku, upravo zbog toga su dimenzije ove druge dvije strane upola manje od bazne.
  2. Naredni korak jeste iscrtavanje ukrasa koji će biti nešto kao ključ na vašoj čestitki. Ja sam za model, koji vam predstavljam, izabrala leptira. Ako želite možete na papiru iste boje, ili na papiru druge boje da iscrtate leptira (srce, zvijezdu, poklon, pahulje…). U zavisnosti koja je prilika i povod proslave, ili u čemu ste dobri u crtanju, stavite na vrh vaše ukrasne rukotvorine. Dok budete crtali leptira vodite računa o tome da vam treba imati simetrične dijelove. (Za početak, ako ste početnik u ctanju, kasnije možete i komplikovanije figure koje ne zahtijevaju jednake dijelove). Nakon toga, odredite sredinu i isjecite ga na dva dijela.
  3. Potražite ljepilo i zalijepiti po jedan dio sa strana, neka bude, takođe, na sredini. Vaš rad je pri kraju. Imate potpunu osnovu sa ukrasom. Šta ćete učiniti po pitanju središnjeg dijela u čestitki? Uglavnom, ovaj dio namijenjen je za poruku. Možete iznaći nekog starog papira da bi vaše pismo imalo posebnu draž, i zalijepite ga u sredinu, ili bilo koju stranu.

 Zaboravite na sms ili e-mail čestitanja, odvojite vrlo malo vremena i obradujte nekoga. Posebnu pažnju ćete pokazati time što ste iskazali svoj lični stav u izradi dara, a tek kakav ćete zagrljaj dobiti kada se otvori čestitka. Crtajte, sjeckajte, lijepite i uživajte!