Brz način skidanja teško odljepljivih naljepnica sa knjiga,cd-ova

Zašto tako nebitne i poprilično malene stvari umiju da stvore velike probleme? Često nam se dešava da imamo problem sa naljepnicama na knjigama, plastičnim posudama, omotima cd/dvd-ova  i drugim, jer je u većini situacija naprosto nemoguće ukloniti sve ostatke ljepila i papira na njima. Kako uspjeti riješiti problem poput ovoga, pogoto kada se zahtjeva brzo reagovanje,kao npr. prilikom  predavanje poklona? Kako  ukloniti sve ostatke od nekadašnje naljepnice a da se ne ošteti površina na kojoj je bila, što se često baš zna desiti kada je u pitanju knjiga? Koje hemikalije iskoristiti u tu svhu a da ipak ne učine nikakvu štetu? Odgovore na ova pitanja dobićete u narednom tekstu.

 

 

 

 

Neophodni materijali pomoću kojih možete ukloniti:

  • Tečnost za punjenje upaljača/benzin
  • Šmirgla
  • Stare plastične kartice ili kašika
  • Manji komad toalet papira
  • Rukavice za ruke

Napomena: bilo koja tečnost za punjenje upaljača može se koristiti, tj. nije bitno da li koristite brendirane punjače poput Zip-ovog. Prilikom nanošenja benzina, vodite računa da stavite rukavice prije kako ne biste naudili koži a i na ovaj način štitite se od neugodnih mirisa koje ispušta benzin.

1. Nakon što se ručno pokušali da uklonite naljepnicu ili etiketu, te ne ide, bacite se na pravi posao. Uzmite šmirgl u ruke, i uklonite sav papir sa naljepnice koji je moguć da se skine. U osnovi ovaj prvi korak  se sastoji od toga da vi samo obezbjedite čistiju površinu za rad kasnije, tako da ne trebate suviše jako ni snažno da pritišćete naljepnicu i po svaku cijenu skidate komade koji ne mogu na taj način da se skinu.

2. Pošto ste pripremili radnu površinu i osigurali ruke rukavica te prekrili radni prostor, sada je na redu polivanje benzina. Za skidanje jedne naljepnice standardne veličine dovoljno vam je svega nekoliko kapi benzina i to tako da rasporedite na svaki dio naljepnice, etikete jednako. Tj. sa svake strane i u središnjem dijelu po jednu kap. Ostavite dvije do tri minute da odstoji benzin na papiru. Postoji mogućnost da benzin počne curiti sa strane, zato vodite računa da je komad papira pri ruci. U zavisnosti o kvaliteta hartije, ukoliko skidate naljepnice sa knjiga, postoji mogućnost da ostane trag od benzina u vidu svjetlijih tačaka ili čak neprijatnog mirisa koji će ispariti kroz neko vrijeme.

3. Ponovo uzimate u ruke šmirgl i polagano od krajeva krećete da skidate naljepnice. Ukoliko i dalje pokazuju otpor, ponovite prethodni korak. U većini slučajeva bićete u mogućnosti za samo nekoliko sekundi da skinete nepoželjnu etiketu, cijenu i slično.

4. Stavite na čistu površinu još koju kap benzina i izbrišite prostor na kojem je nekada bila etiketa. Čekajte neko vrijeme dok ispari miris i posao je učinjen. Nema više onih dosadnih i nepotrebnih naljepnica ili još gore, naljepnica na kojima se vide neuspješni tragovi skidanja.