Depilacija – kako je uraditi kod kuće

Nekada je bilo normalno videti ženu sa dlakavim nogama na ulici a sa brkovima to da i ne govorimo. I danas ima takvih, retkih primeraka . Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka osim na ulici, ‘’jambolija’’ na ženskim nogama mogla se videti i na omotima ploča. Mnoge pevačke zvezde tog vremena ponosno su pozirale fotografu i to sa prekrštenim nogama u svilenim providnim čarapama. Samo, neverovatno je da ni tadašnjim muškarcima nije smetao ‘’dlakavi ženski stil.’’ Štaviše, oni su to smatrali ženstvenošću. Na svu sreću, vremena su se promenila. Pa sada važi ono pravilo da ako hoćete da oterate muškarca, samo se zapustite. Danas je ženama omogućeno da biraju na koji način će uraditi depilaciju, kozmetičkih preparata i aparata ima pregršt a i cena im je pristupačna. Nema potrebe za odlaskom u kozmetičke salone radi uklanjanja dlačica jer uz malo pažnje I strpljenja možete biti sam svoj majstor. Evo nekoliko vrsta depilacije koje možete obavljati u vašoj kući:

BRIJANJE

Najlakši i najbrži način skidanja dlačica. Potreban vam je samo brijač, po mogućstvu sa zaštitom. Utrljajte na željeno mesto gel za tuširanje ili penu i laganim potezima u smeru suprotnom od rasta dlake, povlačite. Nemojte pritiskati brijač na kožu, jer, iako je zaštićen može vas poseći ako nepravilno rukujete sa njim. Kada završite utrljajte na depilirano mesto neku umirujuću kremu da bi se sprečila pojava prištića. Ako se ipak posečete, isperite ranu hidrogenom ili alkoholom. Mana ovakvog načina depilacije je ta što dlačice rastu vrtoglavom brzinom jer ih brijač samo preseče. Brijač koristite za noge, pazuh i intimne delove.Kada završite, isperite brijač I stavite ga u neku kutiju na primer, gde neće biti izložen bakterijama. Ruke i nausnice držite dalje od brijača da ne biste izgledali kao neolitska žena. Posebno upozorenje! Ako brijač prislonite nausnicama, dobićete duplu dozu brkova, naime, počeće da rastu sve više.

ČUPANJE PINCETOM

Nekada je ovo bilo ženstveno, ko bi vjerovao?

Pinceta je kao i brijač ‘’stara škola.’’ Zgodna je za rukovanje ali dosadno dugo traje čupanje dlačica sa njom, zato što morate svaku posebno odstraniti. Obrve ne možete srediti na drugačiji način pa vam predlažemo da izdržite.Uhvatite sa oba kraja pincete dlaku bliže korenu I povucite. Čupanje obrva nije nesnosno bolno ali zna da ostavi crvene tragove na koži pa zbog toga stavite dnevnu kremu za lice na to područje pre i posle čupanja.Prednost čupanja dlačica pincetom je što dlačice potpuno izlaze iz korena što omogućava njihov sporiji rast. Operite pincetu posle upotrebe I dezinfikujte je alkoholom.Proverite da li je neka dlačica ostala zalepljena. Pinceta je pogodna samo za obrve, čupanje dlačica sa nogu ili ruku na ovaj način učinilo bi da ostarite čupajući.

KREME ZA DEPILACIJU

 

Preparati za depilaciju u obliku kreme idealni su za sve koji su lenji. Samo namažete mesta obrasla dlačicama, sačekate par minuta, isperete i kao rukom odnesene! Trik je u tome što ove kreme sadrže hemijske sastojke koji potpuno sprže dlačice ali one ipak počnu da rastu posle nekoliko dana zato što su odstranjene samo površinski.Pazite! Mnoge kreme za depilaciju mogu izazvati žestoke alergijske reakcije. Pre njihovog korišćenja obavezno uradite alergo test koji bi trebalo da bude napisan na poleđini kutije ili pak napisan na posebnom papiru unutar nje. Ove kreme možete nabaviti svuda , samo, pogledajte im rok trajanja pre kupovine. Mogu se nanositi na sve delove tela koje želite da izdepilirate. Na kraju detaljno isperite tretirana mesta vodom i ne izlažite se suncu tog dana.

DEPILACIJA VOSKOM

 

Veoma popularan način depilacije kod žena. Mada mu pribegavaju sve češće i muškarci. Posebno oni sa maljavim leđima.Nije ni čudo jer ovaj vid depilacije odstranjuje dlake iz korena. Postoji topla I hladna depilacija . Sve što vam treba su trake za depilaciju I vosak. Topla se izvodi tako što se patron sa voskom koji ste pre toga kupili stavi u posudu sa proključalom vodom ali tako da vrh patrona ostane nepokvašen. Kada vidite da se vosak zagrejao i otopio, izvadite patron I pustite da se malo ohladi ali nemojte dugo,jer će se vratiti u prvobitno stanje. Tek onda možete početi sa depilacijom. Nanesite vosak na mesto koje depilirate, u smeru rasta dlake, onda nežno zalepite traku I snažno povucite suprotno od smera rasta. Iritacija kože I crvenilo stalan su pratilac ovakvog načina depilacije pa zato preporučujemo da odmah po završetku nanesete zaštitnu kremu. Pantenol na primer. Vosak koji vam se zalepi po rukama , nogama I nausnicama skinite običnim uljem koje koriste bebe. Hladna depilacija voskom obavlja se još lakše. Kupite trake u kojima se nalazi već postavljen vosak, držite traku u ruci par minuta da se malo zagreje, odlepite zaštitnu foliju I zalepite traku gde hoćete. Ostalo je isto kao I kod toplog načina. Nešto slično vosku možete napraviti i sami. U pitanju je šećerna pasta, tip depilacije koji je nepravedno zapostavljen.

ELEKTRIČNI DEPILATOR

Ako se opredelite za ovaj način, trebalo bi da znate da užasno boli pa ne bi bilo loše vaši ukućani ne budu u blizini kada to budete radili jer bi mogli u trenutku da ‘’poludite’’ od bola i gađate nekoga depilatorom. Pored toga, depilacija traje dugo jer morate svaku dlaku odstraniti. Ako slučajno neku preskočite , izgledaće smešno kada počnu da rastu, negde će ih biti a negde ne. Ako ipak uspete stručno da se izdepilirate električnim depilatorom, imaćete sreće dad lake ne gledate naredne tri do četiti nedelje. Postupak je veoma prost, uključite depilator, prislonite na deo tela sa dlakama i počnete temeljno odstranjivanje.Ove spravice nisu skupe, lako im se menja baterija i mogu se spakovati u najmanju torbu, ne baš u pismo tašnu.

Za koji god način depilacije da se opredelite nećete pogrešiti. Pustite da vam dlačice porastu do 5mm ne duže I pre nego što počnete depilaciju, uradite piling tela .Ima još jedan stari način depilacije koji se danas ne primenjuje a to je spaljivanje. Pređete rukom ili nogom iznad plamena vatre I logično, dlačice se pretvaraju u prah. Ne preporučujemo ovaj način jer je veoma rizičan, možete se opeći ili još strašnije, može vam plamen uhvatiti odeću. Jeste da ih spaljivanje uklanja zauvek ali može ukloniti I vas, zato uzmite vi lepo brijač pa šta ako će vam noge posle nekoliko sati zgledati kao dva pokretna kaktusa.