Bolne mensturacije – Kako ublažiti menstrualne bolove

Bolne menstruacije i menstrualni grčevi problem su za čak sedamdeset posto žena u svijetu. Menstruacija je naporna sama po sebi, čak i kada nemate nikakve komplikacije i grčeve. Ukoliko i sami patite od bolnih i mukotrpnih menstruacija, donosimo vam par savjeta kako da izađete na kraj sa njima.

Menstrualni kalendar

Zapišite u menstrualni kalendar datum kada ste dobili posljednju menstruaciju, dužinu trajanja menstrualnog ciklusa i komplikacije koje imate za vrijeme trajanja mjesečnice. Vođenje kalendara će vam pomoći da pratite vaš menstrualni ciklus i da predvidite početak sljedećeg ciklusa.

Nedostatak željeza

Bolne menstruacije mogu biti posljedica nedostatka željeza u krvi – anemije. Ukoliko patite od anemije, konzumirajte multivitaminske tablete koje sadrže željezo svaki dan.

Konzumiranje tečnosti

Za vrijeme „onih“ dana u mjesecu, pobrinite se da unosite u organizam dovoljno tečnosti. Preporučuju se barem dva litra vode dnevno za vrijeme menstruacije.

Tablete protiv bolova

Tablete protiv bolova koje sadrže ibuprofen uspješno olakšavaju menstrualnu bol. Posavjetujte se sa vašim doktorom ili farmaceutom o tome koje tablete protiv bolova ćete uzimati za vrijeme menstruacije – ne djeluju svake tablete jednako na svaku osobu. Ukoliko se odlučite na tablete protiv bolova koje sadrže ibuprofen, nemojte ih uzimati na prazan stomak. Dovoljno je da popijete šolju mlijeka ili pojedete jabuku prije uzimanja tablete. Izbjegavajte aspirin, jer on pojačava cirkulaciju krvi, pa će i krvarenje biti obilnije.

Pravilna ishrana

Konzumirajte što više zeljastog povrća i jedite voće kako bi se održao normalan nivo šećera u krvi. Naročito se preporučuju banane. Također, konzumiranje mlijeka ublažava menstrualne grčeve.

Odmaranje

Za vrijeme menstruacije, nemojte se previše kretati, odmarajte što više i redovno spavajte. Ukoliko dane menstruacije preležite u krevetu, ustanite svakih pola sata i prošetajte – ovo će ublažiti bolne menstrualne grčeve.

Zagrijavanje mišića

Omotajte deku oko donjeg dijela trbuha. Toplota će opustiti mišiće i smanjiti menstrualnu bol. Umjesto dekice, možete uzeti flašu sa toplom vodom i prisloniti je na donji dio trbuha.

Udobna odjeća

Za vrijeme menstruacije preporučuje se nošenje što udobnije odjeće. Ukoliko za vrijeme menstruacije boravite doma, obucite široku trenerku ili bilo što u čemu se osjećate udobno.

Pozitivan stav

Menstruacije su pokazatelj da ste zdravi i plodni, i zaista, nemate se čega stidjeti. Razmišljajte pozitivno za vrijeme menstruacije i lakše ćete je podnositi – mnoge žene i djevojke doživljavaju menstruaciju kao nešto frustrirajuće i na taj način samo pogrošavaju stvari.

Ukoliko su vaše menstruacije preobilne i toliko bolne da vam tablete protiv bolova ne pomažu, obratite se vašem doktoru, koji će uraditi odgovarajuće testove i u skladi s njima, propisati vam lijekove koji će ublažiti menstrualnu bol.