Beatbox – vodič za početnike

Dopadaju li vam se zvukovi, nalik na udaračke instrumene, koje hip-hop umetnici proizvode bez muzičkih instrumenata, koristeći samo svoja usta kao instrument? Verovatno već znate, u pitanju je beat-box.

Beatbox je dio hip-hop kulture, a podrazumeva stvaranje muzike uz pomoć glasovnih aparata –usana, jezika i glasa. Naravno, cela poenta je da pomoću ova tri „instrumenta“ stvorite zvuk približan zvuku udaračkih instrumenata i pogodite ritam pesme. Da biste postali vešti u beatboxu, trebaće vam dosta iskustva, ali ukoliko zaista imate želju da učite, ništa nije nemoguće. Znamo da izgleda teško, ali verujte, sve je stvar pravilne vežbe. Ukoliko se želite okušati u beatboxu, morate savladati njegove osnove. Sledi vodič za početnike.

Osnovni ton u beatboxu

Postoje tri temeljna tona u beatboxu, i ona čine njegovu osnovu. Prvi i osnovni ton u beatboxu je „kick drum“, i njega prvo morate savladati. Ovaj zvuk dobija se eksplozivnim i, ujedno, ne-vokalnim izgovorom slova „B“. Dakle, za proizvodnju ovog tona ne koristi se glas kao instrument, samo usne i eksplozivni val zraka iz usne šupljine. Kako biste proizveli ovaj ton, namestite usne kao da ćete izgovoriti slovo „B“ i izgovorite ga, ali nemojte ispuštati nikakve zvukove iz grkljana. Možda ćete se osećati glupavo, ali, ukoliko želite naučiti beatbox, moraćete se navići. Varirajte ovaj ton, ubacujući slova iza slova „B“. Namestite usta kao da ćete napraviti zvukove, poput „Bf“, „Bs“ i „Bsh“.

Sekundarni ton u beatboxu

Sekundardni ton u beatboxu je “snare drum”, i on se dobija eksplozivnim i ne-vokalnim (glas se ne koristi kao instrument)stapanjem slova “P” i “F” ili „P“ i „Š“. Dakle, radite sve isto kao i sa „kick drumom“, samo, umesto „B“ – izgovarajte „P“. Namestite usta kao da ćete izgovoriti zvukove, kao što su „Pš“, „Pf“ ili „Pssssš“. I naravno, vežbajte.

Tercijarni zvuk u beatboxu

Tercijarni ton u beat-boxu je“hi-hat“, koji je zapravo među-ton i dobija se ne-vokalnim (glas se ne koristi kao instrument) izgovaranjem slova „T“ ili „C“ ( „T“ – zatvoreni „hi-hat“, „C“ – otvoreni „hi-hat“). Da biste proizveli ovaj ton, stisnite zube i ispustite zrak, kao da želite izgovoriti slovo „T“. Jezik pritisnite iza gornjih zuba. Jezik vam može služiti za regulisanje protoka zraka. Varirajte ovaj ton dodavajući „T“ i „S“ i vežbajte zvukove, poput „Tss“ ili „Tssssss“.

Imitiranje činela (cimbala)

Kako biste imitirali činele, stisnite zube i kroz njih ispustite zrak, izgovarajući zvuk, poput „Chish“.

Vežbajte i slušajte hip-hop muziku da uhvatite ritam

Morate vežbati osnovne tonove, a kada ih dovoljno izvježbate, moći ćete ih varirati. Nakon što savladate osnovne tonove, pobrinite se da slušate što više hip-hop muzike, kako biste uhvatili ritam. Kada budete mogli izgovarati ove zvukove i istovremeno stvarati ritam – savladali ste osnove beatboxa.

Dakle, ovo je bio vodič o tome kako početi beatbox. Kako biste napredovali, moraćete se usavršavati. Danas se beatbox smatra umetnošću, pa ako se zaista počnete baviti beatboxingom, krenite sa osnovnim tonovima, a posle eksprimentišete kako znate i umete, sve dok ne pronađete stil po kome će vas prepoznati.

Za kraj, sledi video, u kome možete pogledati kako to rade svetski šampioni u beatboxu, momci iz beatbox benda„Under Kontrol“.