Avion od papira – let u djetinjstvo

Dobro se svi sjećamo školskih dana, maštovitosti, ludorija i slobode u izražavanju svih zamisli. Te igrarije išle su u raznim pravcima, ali bile su ostvarivane sa istim entuzijazmom.

Sredstva koja su tada bila dostupna morala su da budu svedena na učeničke mogućnosti uz dodatke prisutne na igralištu. Šta god bi dolazilo pod ruku moglo se iskoristiti za ostvarivanje nove zamisli. Svako po malo dodao bi neki prijedlog i za tren oka napravila bi se kućica za bolesnog psa lutalicu, organizovana ulična trka, napravljen šator kao bijeg od velikih vrućina.

Jedan zajednički imenitelj tadašnjim ostvarenjima bila je maštovita ideja, udruživanje i minimalna sredstva. Jedan od najčešće napravljenih skalamerija iz toga perioda svačijeg života svakako je avion od papira. Zašto baš klinci vole to da prave? Prva i jasna činjenica je da im za izradu treba  samo jedan papir, a oni ih u školskom periodu imaju na pretek. Taj avion u stanju je da poprilično leti te upravo zbog te činjenice privlači pažnju svih u okruženju. Ponekad zna da služi kao avion pismonoša koji donosi poruke, a završi li na pogrešnoj adresi može  da izazove komične scene. Međutim, jednostavni izgled zna i da zavara, stoga vam donosim jedan provjeren  način izrade aviona od papira. Možete naučiti klince kako da se zabavljaju, šalju poruke, a i vi da se vratite u ‘najljepše dane’ iz školskih klupa.

1.  Osnovni sastojak avionskoj čaroliji daće obični bijeli papir mada, možete isprobavati  sa nešto debljim kpapirom ili papirom u boji. Moj prijedlog je da obični papir prije obojite i iscrtate sa djecom, te zatim gradite leteće sprave. Prvo se papir podijeli na pola, zatim trebate da napravite kljun aviona tako što ćete saviti ka unutra dva vrha-krajeve u pravougaone trouglove. A, trouglovi će zauzimati površinu nešto malo manju od pola papira.

2. Sada trebate da savijete te dobijene trouglove u još  dva veća trougla. Povlačite trougao dokle može da papir napravi linije. Ako ste uzeli obični papir A4 formata ostaće vam malo mjesta na kraju. Ako želite možete da osječete ukoliko vas više interesuju manji avioni. Kada ste to učinili trebali biste da dobijete izgled iz profila kao na ovoj slici.

3. Vrijeme je da avionu stvorite krila. Vaš trougao otvorite po sredini i krajeve izdignite na gore, otprilike trebaju da zauzimaju površinu malo manju od polovine aviona i da obimom nisu ogromni. Krila im omogućavaju let i čine ih stabilnim. Ovim korakom to upravo činite.

4. Okrenite avion na donju stranu i dio stablizator-krila savijte ka dole, baš kao na priloženoj fotografiji. Taj dio krila treba da savijete samo do linije koju ste već napravili povlačeći krila, kako ne biste previše savili na dolje. Sada  okrenite avion u normalan položaj, podignite krila i učinjeno je. Molimo putnike da se sa osmjehom ukrcaju jer uskoro polijećemo.

Klinci i klinceze biće oduše{loadposition ad}vljeni kako ste im pojednostavili izradu aviona od papira te ovako brzim načinom stvaranja. U vaš dom useliće se mnogo aerodromskih pista, a dvoriše ili balkon postaće skladište dotrajalih dijelova nekih starih aviona.  Djeca će vremenom postajati mali majstori u izradi letećih strojeva od papira, a vi uvijek možete nekim sitnim detaljem na avionu dodavati začina njihovoj mašti. Eto kako se postaje arhitekta i pilot! Pogledajte još jednu našu raniju ideju za avion od papira koji nosi rekord u trajanju leta.
Ovaj video može vam poslužite za jednu od ideja: