Aronija – magična, ljekovita biljka – Uzgoj, berba i upotreba

Aronija je izuzetno korisna i ljekovita biljka, koja se ubraja u porodicu ruža. Potiče sa istoka Sjeverne Amerike, gdje se uz crnoplodnu može pronaći još i crvenolisna aronija. Međutim, iako je porijeklom sa američkog kontinenta, prava vrijednost ove biljke prepoznata je na istoku Evrope.

Aronija uglavnom raste na kiselim i vlažnim terenima sa 1000 – 1200 mm padavina godišnje. U prirodi je aronija listopadni grm, visine između 2 i 3 m i širine oko 2,5 m. Jedna od osnovnih specifičnosti ove biljke jesu prelijepi, bijeli cvjetovi. Listovi su joj ovalni i nazubljenih rubova. Tokom vegetacije su tamnozeleni, dok u jesen poprimaju žarku crvenu boju. Tek nakon razvoja listova, krajem aprila, pojavljuju se prvi cvjetovi. Pojedinačni su cvjetovi, kao što je to ranije već i pomenuto, bijele boje, široki su oko 12 mm i skupljeni u grozdove. Grozdovi se najčešće sastoje od 10 do 15, a na vrhovima mladica i od 30 cvjetova. Cvjetanje traje oko 10 dana, pri čemu svaki cvijet pojedinačno cvjeta samo 5 dana. Okrugli, ljubičasto-crveni plodovi, koji nastaju od cvjetova, pojavljuju se redovno i u velikom broju. U pitanju su sitni, jabučasti plodovi. Prečnik jednoga iznosi između 6 i 13,5 mm, a težina mu je od 1 do 1,5 g. Plodovi aronije dozrijevaju u avgustu. Meso ploda ima intenzivnu crvenu boju i slatku do kiselkastu aromu, koja podsjeća na ukus borovnice. U plodovima nema košpica, a sjemenke su sitne.

Uzgoj i berba aronije

Aronija ima vrlo male zahtjeve u pogledu mjesta uzgoja i klime, tako da može uspijevati u vrlo različitim klimatskim područjima. Ipak, pri odabiru mjesta za sadnju i uzgoj aronije valja izbjegavati ekstremno suha pješčana, te zbijena vlažna tla. Mraz skoro uopšte ne može naštetiti stabljici i cvijetu aronije. Cvijet je otporan na niske proljećne temperature, dok sama biljka podnosi temperature i do –30°C.

Aronia Fruit

Kako plodovi ne bi prezreli i počeli otpadati, berba treba da se obavi ubrzo nakon što oni počnu zreti. U zavisnosti od načina sadnje, moguće je ostvariti prinos od oko 8 do 12 t/ha. Ako se plodovi ne prerađuju odmah poslije berbe, mogu se naglo zamrznuti i uskladištiti. Kod običnog skladištenja, na temperaturi od 15 do 25°C i 80% relativne vlažnosti vazduha, zreli plodovi mogu da se održe dvije sedmice. Predviđeni rok trajanja plantaže aronije je oko 20 godina.

Kako koristiti ovu ljekovitu biljku

Od aronije se mogu praviti brojna jela (kruh, pogačice, muffini, štrudle, pite, kolači, torte sa aronijom, te kompot, marmelada, džem od aronije), ali i različite vrste bezalkoholnih (milkshake, sok, čaj) i alkoholnih pića (vino, liker). Mnoge recepte već sada možete pronaći na internetu, a sigurni smo da ćete neke osmisliti i iskušati u svojoj kuhinji i sami. Evo ovdje možete naći odlično uputstvo za sok od aronije.

Na početku je istaknuto da je aronija izuzetno ljekovita biljka. Naime, svježi plodovi aronije predstavljaju bogat izvor antioksidanasa, aronija djeluje protuupalno, štiti jetru, pozitivno utiče na srčane bolesti, učestvuje u regulaciji krvnog pritiska, snižava nivo šećera u krvi, a rezultati brojnih istraživanja govore i o zaštitnom učinku aronije i njenih ekstrakata kod karcinoma debelog crijeva. Dakle, u zdravstvene svrhe mogu se koristiti i svježi i sušeni plodovi aronije.

Na kraju, preostaje nam samo to da konstatujemo da su nazivi tipa „plod budućnosti“ ili „bobice koje liječe“, koji se u posljednje vrijeme često vezuju za ovu biljku i njene plodove, potpuno opravdani i da vrijeme aronije tek dolazi.