5 savjeta za pravilno pranje kose

Većina nas pere  kosu tako što zgrabimo najbližu bočicu šampona koji lijepo miriše, našamponiramo kosu i brže-bolje isperemo šampon sa kose. Naravno, pranje kose je mnogo više od ovoga i priznajte da uživate u pranju kose kod frizera i da primjetite razliku kada vam profesionalac opere kosu na pravilan način. Da ne duljim, ukoliko ne spadate u one koji mogu priuštiti tretmane kod frizera svake sedmice, donosim vam nekoliko savjeta o pravilnom pranju kose kod kuće.

 

Kako biste izabrali prave proizvode za kosu, morate znati vaš tip kose

Ukoliko primjetite da je vaša kosa masna ako je svaki dan ne operete, vjerovatno imate ravnu kosu i relativno glatko vlasište, koje dozvoljava prirodnim uljima da hrane vašu kosu.  Nemojte kupovati preparate za kosu samo zato jer dobro mirišu ili zato što je riječ o najnovijim proizvodima koje svi kupuju. Kupite šampon koji odgovara vašem tipu kose. Ukoliko imate obojenu kosu, na primjer, koristite šampone koji su nježni za vlasište. Postoje preparati za svaki tip kose i izbor preparata za kosu koji koristite treba iskljuučivo da ovisi o tome da li imate masnu, suhu ili normalnu kosu.

Pripremite kosu prije pranja

Prije pranja kose, pročešljajte kosu prstima i obavezno perite kosu mlakom, nikako vrućom vodom. Topla voda će otvoriti pore na tjemenu, a zdravo tjeme će pomoći da imate lijepu i zdravu kosu.

Uvijek koristite preporučenu količinu preparata za kosu

Koristite samo onoliko preparata za kosu (šampona) koliko je preporučeno, ne onoliko koliko vi mislite da je potrebno. Ukoliko imate dugu i gustu kosu, možda će vam trebati malo više šampona nego što se preporučuje. Kosu je najbolje prati počevši od tjemena, koga je potrebno najdetaljnije oprati. Nakon toga, krenite prema vrhovima, a vrhove kose operite na kraju. Isperite kosu mlakom, nikako pretoplom vodom.

Kada koristite regenerator, koristite ga umjereno

Regenerator koristite umjereno, počevši od vrhova kose prema tjemenu. Ukoliko je vaša kosa naročito suha ili joj je potrebno šišanje, koristite regenerator koji će dati vašim pramenovima dodatnu vlažnost. Ukoliko vašoj kosi nedostaje živosti, možda koristite previše regeneratora. Nakon što nanesete regenerator, isperite kosu hladnom vodom.

Vodite posebnu brigu o mokrim vlasima kose

Nemojte mokru kosu umotavati u peškir i češljati je – ovo može ozbiljno naštetiti vašoj kosi i dovesti do njenog pucanja. Umjesto toga, pročešljajte kosu prstima i sačekajte da se kosa prosuši prije nego što je osušite fenom.

Koristite razne prirodne preparate kojima možete dodatno njegovati kosu i učiniti je zdravom i sjajnom. Kosa je jako važan dio vaše prirodne ljepote, zato joj vrijedi posbvetiti dosta pažnje.