5 razloga za svađe u braku iz finansijskih razloga i kako ih riješiti

Često upravo finansijski razlozi mogu da budu uzorok čestih rasprava i svađa u braku ili drugim zajednicama. Evo nekoliko praktičnih savjeta koji vam mogu biti od koristi da te probleme riješite.

Zanemarivanje partnera

  Budite oprezni. Ponekad svađe sa vašim partnerom oko novca nemaju veze sa finansijskim problemima u vašoj porodici nego su paravan za nesređene odnose u braku. Kada se supruga osjeća zanemarenom, često je sklona rastrošnosti i kupovini stvari koje inače ne može priuštiti. Šoping je tipičan bijeg od realnosti za skoro svaku ženu. Prigovori iz finansijskih razloga mogu biti puno više od toga i zavjesa iza koje se kriju mnogo dublji problemi. Ispitajte i preispitajte vaše razloge za svađu sa bračnim partnerom i provjerite da li su problem neplaćeni računi ili povrijeđena osjećanja.

  Ljubav je slijepa

  Baš kao i na početku svake veze i na početku braka obično se ne razmišlja racionalno, pa se potencijalni finansijski problemi zanemaruju. Opijeni ljubavlju, partneri često obasipaju jedan drugog skupocjenim poklonima, odlaze na egzotična putovanja i troše novac nemilice. Kada se vrate u stvarnost i suoče se sa svakodnevnim obavezama i problemima, počnu brinuti o kreditima, hipotekama, djeci i ranoraznim troškovima. Finansijski planer je dobar način praćenja vaših finansija i budžeta s kojim raspolažete. Napravite planer, pratite i bilježite svoje finansije i troškove, budite racionalni.

  Žene kao hranitelji porodice

  Žene su, u prosjeku, hranitelji u jednoj od tri savremene porodice. Mada je svaki dodatni novac dobrodošao, tradicionalna podjela na muške i ženske poslove je poljuljana, pa tako žene imaju grižnju savjesti jer zanemaruju majčinske obaveze dok se muškarci bore sa osjećajem da nisu sposobni da prehrane porodicu. Poštujte vašeg partnera, njegove potrebe i ne dozvolite mu da se osjeća nezadovoljno. Trošite racionalno i trošite jednako.

  Gledajte svoja posla

  Bračni partneri su skloni da iz zavisti prema potrošačkim navikama drugih bračnih partnera započnu da troše više novca na stvari koje im nisu potrebne, samo kako bi ih sustigli. Ovo vodi nepotrebnim dugovima i nepredviđenoj potrošnji, nerijetko, teško stečenog novca. S druge strane, dovodi do nepotrebnog stresa u braku. Razgovarajte sa vašim partnerom kako bi eliminisali štetno i besmisleno takmičenje sa drugima, ukoliko je upravo ono razlog vaših svađa. Živite svoj život u skladu sa vašim, a ne tuđim potrebama.

  Nedostatak otvorenog razgovora

Supružnici često troše novac na način da često na kraju mjeseca ni sami ne znaju na što su ga potrošili. Otvoreno razgovarajte sa vašim partnerom kako biste zajedno stali u kraj finansijskim problemima. Zajedno odredite prioritete i odlučite zajedno kako ćete razumno rasporediti svoje finansije.