10 tipičnih pitanja na intervjuima i kako na njih odgovoriti

Već smo pisali o tome kako na razgovorima za posao većina poslodavaca postavlja ista ili slična pitanja. Sada vam nudimo savjete i prijedloge kako da na njih uspješno odgovorite i zadivite vašeg poslodavca.

„Recite mi nešto o sebi!“

Na ovo pitanje odgovarajte u što kraćim crtama. Neka vaš odgovor bude kratak i sažet, a fokusirajte se na one osobine, znanja i iskustva koja su relevantna za poziciju za koju aplicirate. Ne zaboravite spomenuti vaše lične vještine i kompetencije koje će vas prikazati u najboljem svjetlu.

„Šta znate o našoj kompaniji?“

Prije odlaska na intervju, uradite domaći zadatak. Napravite kratko istraživanje o kompaniji u koju idete na razgovor. Probajte saznati što više informacija kao što su reputacija i veličina kompanije, menadžment, proizvodi i usluge koje nude, filozofija i historija firme. Impresionirajte ih vašim znanjem o njima.

„Zašto želite raditi za nas?“

Prije svega, pričajte o njihovim, a ne o svojim potrebama: vi želite biti dio određenog projekta kompanije, vi imate ideje koje će unaprijediti poslovanje firme, vaše znanje i iskustvo će dobro doći kompaniji, vi možete doprinijeti svojim znanjem i iskustvom. Zaključite tako što ćete se osvrnuti na radno okruženje i naglasite kako biste voljeli raditi u takvoj atmosferi.

„Zašto bismo trebali izabrati upravo vas?“

Prisjetite se svojih kompetencija, vještina i iskustava i istaknite kako će vam upravo one omogućiti da briljirate u poslu. Sumirajte sve vaše relevantne sposobnosti i razlikujte se od drugih kandidata.

„Navedite pozitivne i negativne strane ovog posla!“

Ne upadajte u zamku. Navedite barem tri pozitivne i jednu manju negativnu karakteristiku.

„Koje su vaše prednosti i mane?“

Anketar će uvijek tražiti idealnog kandidata, stoga navedite karakteristke i vještine koje posjedujete a koje su relevantne za poziciju na koju ste aplicirali i one koje su navedene u konkursu za to radno mjesto. Istaknite vaše atribute koji pokazuju kako posjedujete radnu etiku. Najčešća greška koju kandidati prave je da svoje mane prikažu u pozitivnom svjetlu („Ja sam perfekcionista!“).

„Šta očekujete od ovog posla?“

Uvjerite ih kako je posao koji se nadate da ćete dobiti odlična prilika da iskoristite vaše vještine, pokažete svoje sposobnosti, napredujete i budete priznati.

„Šta vas motiviše?“

Ovo je karakteristično trik pitanje koje mnogi poslodavci postavljaju. Ne spominjite novac, povlastice i odlazak na odmor. Želite se prikazati kao vrijedna i pouzdana osoba kojoj je prioritet da efikasno ispunjava poslovne obaveze.

„Gdje se vidite za deset godina?“

Razlog zašto vam poslodavci postavljaju ovo pitanje je da provjere da li ste zadovoljni pozicijom i da li ćete je napustiti prvom prilikom. Budite realistični ali naglasite kako ste osoba od karijere koja želi rasti i napredovati unutar njihove kompanije.

„Imate li pitanja?“

Ne je pogrešan odgovor. Pokažite inicijativu i dokažite da ste iskreno zainteresovani za posao. Neka od pitanja koja možete postaviti su:

  • „Kako će izgledati moj radni dan?“
  • „Na koji način ćete mjeriti moj uspjeh?“
  • „Kako je organizovana upravljačka struktura odjela?“