10 savjeta za pravilno trčanje

Aerobik je ključna komponenta svih fitnes programa, a trčanje je iznimno koristan oblik aerobne aktivnosti. Trčanjem poboljšavate kardiovaskularni sistem, održavate normalnu tjelesnu težinu i smanjujete rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Međutim, mnogo toga može poći po zlu prilikom trčanja. Trčanje izgleda jednostavno – i jeste, samo kada znate kako pravilno trčati. Donosimo vam deset korisnih savjeta za početnike koji će vam pomoći da trčite pravilno, budete u formi i zabavite se.

  1. Podignite glavu i opustite ramena. Trčanjem jačate srce i pluća. Ukoliko spusite glavu i pogrbite ramena, ovi organi neće raditi punim kapacitetom. Da ne spominjemo dodatni napor i naprezanje kojim ćete opteretiti vrat i leđa.
  2. Ne zaboravite na pravilno disanje! Udišite pravilno, na nos i usta. Većina početnika pogrešno smatra da je prilikom trčanja pravilno disati isključivo na nos. Kako biste opskrbili mišiće sa dovoljno kisika morate udisati na nos i na usa. Pravilni i duboki uzdisaji spriječit će bolove u slezeni, koji su tipični problem za osobe koje tek započnu sa trčanjem.
  3. Opustite ruke. Nemojte zamahivati rukama prema naprijed i nazad. Opustite laktove i ne savijajte podlaktice pod uglom od devedeset stepeni, a kada ubrzate tempo trčanja, laktovi će se prirodno saviti pod tim uglom.
  4. Ne umarajte se. Šetajte između deset i trideset minuta, a zatim trčite svega nekoliko minuta (minutu ili dvije). Vremenom produžujte vrijeme trčanja, jednom kada uđete u pravu formu. Ukoliko trčite sprint, obavezno šetajte između pet i deset minuta kako biste vratili rad srca u normalu.
  5. Zagrijte se. Obavezno istegnite i zagrijte mišiće prije nego krenete trčati. Savjetuje se petominutno zagrijavanje i istezanje mišića prije svakog trčanja.
  6. Nabavite tenisice za trčanje. Ukoliko trčite u neadekvatnoj obući rizikujete brojne povrede, od iščašenja članka do frakture stopala.
  7. Trčite barem jednom sedmično. Trčanje u sedmičnim intervalima znatno povećava kapacitet respiratornog sistema i smanjuje šanse od srčanog udara.
  8. Zaboravite na ručne tegove. Trčanje je trčanje, a trening snage je trening snage. Trčanjem sa ručnim tegovima rizikujete neželjene povrede vrata, ramena, lakta, ručnog zgloba i ozljede leđa.
  9. Slušajte muziku radi motivacije ali budite svjesni potencijalnih opasnosti. Slušanje muzike prilikom trčanja će vas motivisati da trčite bolje i brže a samim time ćete sagorjeti više kalorija. Ne zaboravite na potencijale opasnosti, biciklisti i automobili su samo neki od njih. Izbjegavajte saobraćajnice i ne pojačavajte muziku previše kako biste čuli zvukove oko sebe na vrijeme.
  10. Trčanje nije za svakoga. Ukoliko patite od povrede ili invaliditeta i ako je trčanje iz bilo kojeg drugog razloga bolno za vas, nemojte trčati.