10 kreativnih prijedloga za farbanje zidova

Uz naše savete, jednim potezom četke promenićete izgled svoje sobe, a kantice sa bojom više nikada nećete gledati istim očima

1.SOBA KAO UČIONICA

Boja za školske table višestruko je praktična. Idelna je za hodnike i predsoblja kako biste na zidovima ostavljali poruke. Ukoliko imate goste na večeri, na zidu možete ispisati meni da bi gosti videti kakve sve specijalitete mogu da očekuju.

2. MAGIJA MAGNETA

Magnetna farba je najčešće crne boje i sadrži fine sitne čestice gvožda koje privlače magnet. Posebnoje pogodna za kuhinje, kako biste po zidovima kačili podsetnike, ili za dečje sobe – da biste mališane, pomoću magneta sa slovima i brojevima, lakše podstakli na učenje.

3. ŠTRAFTE I PRUGE

Podebljane pruge su upadljive i zahtevaju mirnu ruku. Horizontalne čine da soba izgleda šire, a one vertikalne da tavanica izgleda viša. Dobro osmotrite dom i procenite koje su najpodesnije za vašu sobu. Ukoliko vam se ovo učini prenapadno, koristite istu boju u različitim nijansama.

4. ŠABLONOM PROTIV ŠABLONA

Korišćenje šablona u dekoraciji zidova još uvek je neistražena teritorija. Zaboravite one male zagušene sličice! Ako želite pravi efekat, pronađite veliku sliku sa mnogo detalja! Naš savet je da se ne držite zida po svaku cenu. Presavijte šablon i ostavite otisak po podovima i nameštaju. Na slici je primer šablona koji se nastavlja po podu i, kao što i sami vidite, izgleda odlično.

5. PODOVI SA SMISLOM

Farbani parketi odlična su alternativa za one lakirane, a uz to su veoma laki za održavanje. Pločice parketa možete ofarbati naizmenično različitim bojama, a ukoliko koristite različite nijanse iste boje, dobićete maskirni efekat.

6. METALIK EFEKAT

Metalik boje izgledaju odlično na pregradnim zidovima i nameštaju. Pomoću njih starim predmetima vraćamo život, dok u sobu unosimo glamur. Metalik boja savršena je za ukrasne premete kao što su lampe, ramovi ili ogledala.

7. NAJBOLJA TEKSTURA

Nanošenje teksture na zidove u potpunosti može izmeniti izgled vašeg doma. Ukoliko mislite da nemate dovoljno umetničkog dara da postignete željenu teksturu, ne brinite – valjci sve rade sami. Na vama je samo da odlučite kakvu šaru želite. Ukoliko želite sjajni, šljašteći zid, u emulziju dodajte štras u prahu.

 

8. MATIRANO I SJAJNO

Kombinovanje različitih završnica može izgledati vrlo impresivno. Obična emulzija se vrlo dobro slaže uz sjajnu površinu. Na slici vidimo dobar primer te tvrdnje. Zidovi su uradeni sa mat finišom, dok su podovi pokriveni sjajnim lakom.

9. FARBANJE RAMOVA

Farbu ne treba koristiti samo za zidove – ogledalima i ramovima pokoji sloj takode neće štetiti. Ramove i sve druge stične reljetne izbočine premažite istom bojom kao i zidove (vidi fotografiju). Čak i prazni ramovi pokačeni na zid izgledaju vrlo interesantno.

10. ČUDA STOLARIJE

Kada je drvenarija u pitanju, imate dve opcije: možete je ofarbati u istu boju i sa istim finišom kao i zidove, što će stanu dati pomalo „uniformisan” izgled, ili možete praviti kombinacije. Kako bi sobu učinio zanimljivijom, vlasnik stana je plafon i zidove ofarbao u istom tonu, a drvenariju kontrastnom bojom.