Šta je ekcem?

Ocijeni tekst
(2 glasova)

Ekcem je kožno oboljenje koje je jedno od najučestalijih kada je reč o kožnim bolestima, a njegova učestalost povezuje se sa industrijskim zemljama, pa ga možemo nazvati i bolešću modernog društva. Razlog je jasan – ova bolest kože javlja se kao posledica veće izloženosti zagađenjima i različitim hemijskim supstancama, koje na kožu mogu da deluju kao iritansi i alergeni. Isto tako dokazano je to i posledica razvoja imunog sistema dece u sredini u kojoj se javlja manja izloženost infektivnim agensima, te da je rezultat učestalosti manja kada je reč o alergijskim bolestima u sredinama u kojima postoji veća učestalost crevnih virusnih i bakterijskih infekcija u detinjstvu.

 ekc1

Ekcem se definiše kao hronično oboljenje kože sa manifestacijom stalnog zapaljenja. Prva, akutna faza prepoznaje se po sitnim mehurićima koji su ispunjeni tečnošću a koji izazivaju svrab, dok se iz te faze prelazi najčešće u sledeću koja je hronična, a prepoznatljiva po jakom crvenilu, intenzivnom svrabu i perutanju kože. Svrab je jedan od najiritantnijih simptoma, veoma često neizdrživ, pa s toga ometa u svakodnevnom funkcionisanju.

Kako prepoznati atopijski ili dečji ekcem

Kao najučestaliji oblik kožnog oboljenja kod dece javlja se atopijski (dečji ekcem), a za koji se koriste i sledeći sinonimi:

  • Atopijski dermatitis
  • Endogeni ekcem
  • Neurodermatitis

ekc2

Simptomi atopijskog dermatitisa ili ekcema kod dece:

  • Suva koža
  • Svrab
  • Crvenilo
  • Perutanje

Ovi simptomi kod beba se najčešće javljaju na licu, kod dece na pregibima (lakat i zatkolena jama). Ekcem je u vezi sa sklonošću alergijama po genetskoj liniji, a određena hrana je često uzročnik koji u ranom periodu pogoršava simptome, naročito u uzrastu do dve godine. Isto tako, alergeni iz vazduha mogu da pogoršaju stanje kod starije dece. Alergeni koji pogoršavaju stanju i na koje se javlja preosetljivost kod oboljelih od ekcema su grinje iz kućne prašine. Isto tako, kao što smo već naveli, procenat obolelih od ekcema u velikoj meri je u porastu u industrijskim zemljama što se uglavnom dovodi u vezu sa zagađenjem vazduha, kao i većem stepenu higijene, što koliko goid zvučalo neobično, dovodi se u vezu sa preteranim doticajem sa hemijskim supstancama. U suprotnom, manji broj obolelih znatno je manji u nerazvijenim zemljama, naročito kada su u pitanju deca. Veća izloženost infektivnim uzročnicima u detinjstvu utiče na bolje sazrevanje imunog sistema a što direktno utiče na manji razvoj alergijskih bolesti. Prilikom odrastanja simptomi su sve malobrojniji, klinička slika postaje blaža, a veoma često simptomi nestaju u pubertetskom periodu. Prema statistikama 60% oboljelih od ekcema prve simptome ove bolesti dobija do prve godine, dok 90% njih iste dobija do pete godine života. Ima i izuzetaka, pa se tako jedan broj obolelih sa ovim obolenjem kože po prvi put susreće u zreloj dobi, a mali postotak i posle 60. godine.

ekc4

Da li ekcem prate i alergije?

Za dijagnozu atopijskog dermatitisa veoma često kriterijum je i činjenica o drugim simptomima poput polenske kijavice, konjuktivisa, alergijskog rinitisa ili bronhijalne astme u ranom dobu i kod članova porodice. Ipak, nema određenog pravila i nužnosti povezanosti atopijskog dermatitisa na navedenim bolestima, jer veliki je broj slučajeva izostanka manifestacije atopije, ili se javljaju kao veoma blagi, te ih sam pacijent i ne registruje. Iako su mnogi na postavljanje prve dijagnoze atopijskog dermatitisa veoma uplašeni zbog veze sa bronhijalnom astmom, to ne znači da će se ona javiti.

ekc5

Da li je stres uzrokuje ekcem?

Nema dokaza da na ekcem utiče stres, iako može da dovede do pogoršanja ove bolesti. Najčešći uzrok ovde je set gena koji se nasleđuje, ali i sam razvoj imunog sistema pojedinca. Veoma bitnu ulogu igra i sastav kože, njena propusnost za alergene iz okoline, jer je i medicinski dokazano da kod pacijenata sa atopijskim dermatitisom javčja se nedostatak jednog proteina u koži, a čija je odgovornost oslbaljena barijera i otpornost kože prema okolini. Treba naglasati da bez obzira što stres može da pogorša ovu bolest, sedativi i anksiolitici nemaju bitnu ulogu u kontrolisanju bolesti.

ekc6

Da li moguće izlečiti atopijski ekcem?

Kao što je već navedeno, klinička manifestacija i njena težina odrastanjem se smanjuju, a veoma često svi simptomi povlače se do školskog uzrasta ili do puberteta zavisno od intenziteta simptoma. Samo mali procenat oboljelih dijagnozu i simptome ekcema ima i u odraslom dobu. Priroda ove bolesti je takva da se simptomi sami povlače, gde se veoma često može naći odgovor za potpuno izlečenje ekcema raznim metodama alternativne medicine, kao što je prirodna krema za ekcem.

krema

Kako se ekcem leči?

Osnovna činjenica kod ekcema je da se koži treba obezbediti vlažnost, da ona ne sme da bude suva, tako da je osnovni uslov korištenje krema za ekcem koje su veoma masne i vlažne, na prirodnoj bazi, te tako sigurne i preporučljive za svakodnevno korištenje što podrazumeva da se mogu nanositi više puta u toku dana. Na poslednjem mestu treba da budu medicinske kreme i lekovi koji su nažalost koliko korisni, toliko i štetni, jer svi sadrže kortikosteroide koji imaju mnoštvo neželjenih efekata. 

 

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Više iz ove kategorije: « Dunja – jesenja kraljica
Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu