List od folije – unikatni poklon za 8. mart

Ocijeni tekst
(2 glasova)

 

Ovaj dekorativni predmet odlično je rješenje ako želite da napravite unikatni poklon koji može da krasi zid spavaće, dnevne ili neke druge prostorije. Kako je jednostavan za izradu tako mogu da ga prave i djeca, a pritom uz veoma malo materijala i mnogo zabave.

list

Za list od folije neophodno je:

  • Podloga koja može da bude od kartona, drveta ili platna
  • Opalo lišće ili neko drugo cvijeće ili bilje po vašem izboru
  • Aluminijska folija
  • Ljepilo u spreju ili neko drugo ljepilo prilagođeno materijalu podloge koju ste odabrali (višenamjensko koje može da se nađe u prodavnicama boja i lakova)
  • Grubi dio sunđera za pranje suđa ili najmekanija žica za pranje suđa
  • Lak u spreju (koji nije neophodan za ovo kreativno djelo)

Postupak izrade lista od folije:

1.Na podlogu koju ste odabrali (drvo, karton ili platno) prvo nanesite ljepilo.

2.Po ovome rasporedite onako kako želite, po sopstvenom ukusu, lišće (cvijeće, i sl.), a potom ga rukom dobro izravnajte kako bi se što bolje povezalo sa podlogom.

list1

3.Nakon ovog našpricajte ljepilom u spreju (jer je jednostavnije), ili nanesite drugo koje imate, pa ostavite da se samo malo prosuši, ali ne i potpuno da bi se folija mogla zalijepiti.

4.Nakon što se prosušilo, sve prekrijte aluminijskom folijom, i to tako da sjajnija strana bude sa vidne strane. Ako se desi da se folija ne zalijepi, podlogu još jednom blago našpricajte, pa je onda nanesite. Prilikom ovog postupka morate biti veoma pažljivi kako se ne bi desilo da ispod aluminijske folije ostane vazduha, te nastanu nepoželjni mjehurići.

list2

5.Kada foliju dobro izravnate i budete sigurni da se dobro zalijepila za podlogu i dobro prionula preko lišća, tada grubim dijelom sunđera ili veoma mekanom žicom za pranje suđa polako i lagano utrljavajte foliju preko lišća. Ovim postupkom konture lišća će postati vidljive i jasno se ocrtati, a folija će potpuno prionuti na podlogu.

list3

6.Nakon što ste prešli preko lišća, sunđerom pređite preko cijele folije, ali veoma pažljivo kako bi se sačuvala folija. Ako se i desi da se folija negdje malo pocijepa ili zakine, pažljivo je popravite i vratite u prvobitno stanje.

7.Utrljavanjem folije pomoću sunđera ili žice ona poprima tamnu boju, a zavisno od jačine utrljavanja dobijate tamnije (ako jače utrljavate) i svjetilije (ako slabije utrljavate) površine aluminijske folije.

list4

8.Ako želite da dobijete bronzanu boju na foliji, tada površinu našpricajte lakom u spreju nakon što se folija zalijepi za podlogu, a potom opet sjenčite sunđerom po sopstvenom izboru.

 list5

list6

Ako je podloga koju ste odabrali reljefnog izgleda, tada u konačnici možete da dobijete veoma interesantnu sliku koju ćete pokloniti, i koja će ukrasiti zid nečijeg životnog prostora.

 

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu