Korisni saveti za zdravu i sjajnu kosu

Ocijeni tekst
(2 glasova)

Svi želimo sjajnu i lepu kosu. Međutim, sve ima svoju cenu. Posećivanje frizera radi stiliziranja i održavanja kose ne možemo svi priuštiti, naročito ne redovno. Stoga vam u nastavku donosimo korisne savete o tome kako imati prekrasnu kosu, a pri tome ne ostavljati novac u frizerskim salonima.

Koristite šampone na prirodnoj bazi

Police kozmetičkih radnji obiluju raznoraznim šamponima koji sadrže štetne sintetičke hemikalije, koje štete vašu kosu i lišavaju je prirodnih ulja. Nabavite prirodnu, organsku kozmetiku za vašu kosu. Preparati na prirodnoj bazi stimulušu rast kose i sadrže prirodna ulja i minerale, koji održavaju vlažnost kose i poboljšavaju njen kvalitet. sjajna kosa

Nemojte češljati mokru kosu

Kosa je slabija kada je mokra, a češljanje mokre kose dovodi do njene ispucalosti. Umesto toga, pročešljate kosu prstima, dok se tuširate. Nakon šamponiranja, obavezno nanesite regenerator i ostavite da deluje nekoliko minuta. Kosu je najlakše pročešljati prstima nakon nanošenja regeneratora. Regenerator nemojte utrljavati u temen kose, nanesite ga samo na krajeve. Ukoliko vam kosa opada pogledajte naš vodič - opadanje kose.

Maska od kokosovog ulja i jaja

Ovu masku jednostavno je napraviti, a učiniće čuda za vašu kosu. Prije tuširanja, skvasite kosu i nanesite smesu od jaja i kokosovog ulja. Kada stavite masku, podignite kosu u pundžu i ostavite da deluje oko pola sata. Kokosovo ulje je prirodni regenerator - vitamin E iz kokosovog ulja i proteini iz jaja omekšaće vašu kosu i revitalizirati je.

Oprez prilikom sušenja kose

Najbolje bi bilo izbegavati fen za kosu i sušiti kosu isključivo na zraku. Međutim, kada koristite fen, nemojte ga previše približavati kosi, jer vrući zrak šteti kosu i isušuje je. Prije korištenja preparata za ravnanje i uvijanje kose, obavezno zaštitite kosu sprejom protiv topline.

Redovno šišajte vrhove

Šišajte ispucale vrhove redovno, barem jednom u dva meseca. Redovno šišanje vrhova stimuliše rast kose.

Konzumirajte hranu koja jača vlasište kose

Konzumirajte hranu bogatu proteinima, B vitaminom i omega 3 kiselinama. Proteini, vitamin B i omega 3 kiseline revitaliziraju kosu, podstiču njen rast i čine je sjajnom i zdravom. U svoju redovnu ishranu uvrstite ribu, mleko i mlečne proizvode, banane, krompir, piletinu, jaja i soju. Za one koji pate od masne kose ovo je tekst za vas.

Izbegavajte plastične gumice za kosu

Plastične gumice štete vašu kosu, čupaju je i lome. Kada skupljate kosu u rep, koristite platnene gumice i šnale, nikako platične gumice. Kosu nije preporučljivo prečesto vezati u rep, jer na taj način slabite kosu i kosa je sklonija pucanju. Ako već morate, nemojte je prečvrsto skupljati, a ukoliko vežete kosu u konjski rep, nemojte to raditi svaki dan.  

Poljednji put uređeno ponedeljak, 18 februar 2013 11:48

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

Pratite nas i na Fejsu