Kako naučiti dijete da pere zube

Ocijeni tekst
(0 glasova)

 Veoma je bitno još prilikom dobijanja prvih zubića naučiti dijete kako pravilno da pere svoje zube, da bi kasnije izbjeglo stomatološke ili druge zdravstvene probleme. Iako djeca ovo najčešće nevoljko obavljaju, nemarno ili ih nije briga za ovaj postupak, ipak je bitno da pranje zuba postane ritual koji će doprinijeti cjelokupnom zdravlju i higijeni. Sa malo strpljenja i posvećenosti, lako možete pridobiti svoje dijete i učiniti da mu ova svakodnevna obaveza postane interesantna. 

zubi1

Djeca predškolskog uzrasta

 

Higijena i održavanje zuba treba da se obavlja čim se jave prvi zubići. Prije toga veoma je bitno odabrati odgovarajuću četkicu za zube, koja mora da bude mekana i prilagođena uzrastu djeteta. Na početku pasta za zube se ne preporučuje, nego je dovoljna samo mlaka voda. Kada poraste još nekoliko mliječnih zuba, postepeno se uvodi i pasta za zube (uz pažljiv izbor prilikom kupovine kada su u pitanju sastojci i oznaka za uzrast djeteta koja treba biti naznačena na svakoj pasti za zube namijenjenoj djeci). U ovom ranom periodu djecu je upravo najlakše naučiti da peru zube, jer to najčešće obavljaju uz igru i pjesmu. Kada je još sasvim malo dijete, pjevajte mu pjesme koje voli, zabavljajte ga, smišljajte igre koje voli, naučite ga da otvori usta, i od svega napravite malu zabavu. Pritom, budite veoma nježni i pažljivi, jer je prvi susret veoma bitan. Izaberite četkicu koja će isto tako biti interesantna djetetu, sa figurom životinje, u veseloj boji, i sl.

Dijete u starijem uzrastu mogu već da budu upućena u to šta je karijes, klice i prljavština koji mogu da se nasele u zube i o važnosti njihovog uklanja.
Kada učite dijete da pere zube prvo mu pokažite kako se to čini, tako što ćete najprije oprati  unutrašnju stranu zuba jer se tamo najviše skupi plaka. Nakon toga mu operite plohe zuba kojima grize, a zadnje operite spoljašnje plohe zuba. Zube ne smijete grubo četkati, nego to činiti brzim, malim kružnim pokretima. Kada je dijete starije, dajte mu četkicu da samo ponovi radnju. Veoma je bitno da ga pohvalite i objasnite kako će sada imati lijepe, bijele i zdrave zube. Prilikom pranja bitno je da djetetu obezbijedite sigurnosnu stolicu kako bi moglo da se primakne bliže slavini i uopšte dohvati umivaonik, te tako samo opere zube. Kada počne samostalno da pere zube, učinite taj događaj radosnim, pljeskajte dlanovima i pjevajte za svoje dijete, a možete da uključite i druge članove porodice da se i oni raduju trenutku i novom umijeću.

 

Podijelite radost sa svojim djetetom, pa kada idete da perete zube pokažite kako ste radosni i uzbuđeni, pogotovo onda kada ovu vještinu počne obavljati samostalno. Učinite da pranje zuba bude veseli trenutak u kojem će vam dijete pokazati šta umije i kako samo može da pere zubiće. Pohvalite ga svi zajedno, ili se pohvalite ostalim članovima porodice kada budete pokazivali kako je dijete samo dobro opralo zube.

zubi tehnika

Djeca uzrasta od 6 do 10 godina

U ovom uzrastu djeca uče kroz ponavljanje i prezentaciju, tako da je poželjno prvo sami da Djeca ove dobi uče kroz prezentaciju i ponavljanje, pa im u tome budite primjer pokazujući kako se to radi. Takođe, možete da ih podstaknete sa kreativnim objašnjenjima o karijesu (npr. na tvojim zubićima mogu da budu male nevidljive bubice koje jedu hranu sa njih, ali ti ćeš ih u tome spriječiti i tako ih otjerati, tako što ćeš prati zube). Ipak, budite oprezni, jer kreativna rješenja su relativna, pa ćete ih uskladiti sa svojim djetetom koje vi najbolje poznajete (pa sigurno nećete spominjati bube ako znate da ih se vaše dijete plaši).

 

Redovno pokazujte svome djetetu kako se pravilno peru zubi. Budite u tome dosljedni, a tako i u vremenu koje vam je neophodno za pravilno pranje zuba. Koristite kreativna objašnjenja o pranju zuba.

 

Djeca iznad 10 godina

U ovom uzrastu najbolji način za dijete da stekne naviku redovnog pranja zuba jeste da mu pokažete što se to događa kada neko ne pere svoje zube. Odvedite dijete u stomatološku ordinaciju, pa neka vam stomatolog pomogne u objašnjavanju šta se može dogoditi ako i dalje ne želi prati zube. Ne trčite zubaru tek kada zub počne da boli, vrlo je važno redovno posjećivati stomatologa kako bi djeca naučila da posjeta zubaru nije uvijek bolna.

 

 

 

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Više iz ove kategorije: « Ideje za prvačiće
Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu