Zašto na odmor u Vrnjačku Banju

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 Zovu je kraljicom banjskog turizma – i to sa razlogom. Tradiciju banjske lepotice čuva već 150 godina, a od skromnog i gotovo nepoznatog mesta izrasla je u jedno od najlepših i najposećenijih turističkih destinacija. Ono što ova banja može da ponudi davno je preraslo granice zdravstvenog turizma, jer danas Vrnjačka Banja važi za mesto koje jednako interesantno i atraktivno svim generacijama i njihovim različitim potrebama.

vrnj1

Bilo da se odlučite da ovo mesto posetite zbog vašeg psiho-fizičkog zdravlja, ili da se rekreirate, zabavite, pobegnete od svakodnevnice, jedno je sigurno – nećete ostati „kratkih rukava“.

Njen geografski položaj obezbeđuje umereno-kontinentalnu klimu a sa uticajem planinske za koju je zaslužna planina Goč čija nadmorska visina iznosi 1216 m. Od Beograda je udaljena oko 200 km, a smeštena je u Raškom okrugu i središnjoj Srbiji.

Ako je vaš razlog putovanja zdravstvenog karaktera, onda su njeni termomineralni izvori zasigurno nešto čime ćete pospešiti svoje opšte stanje, jer je dokazano da korištenje ovih izvora u terapijske svrhe leči veliki broj bolesti. Iskorištavanje mineralnih izvora započelo je 1970. godine, a mineralna voda u staklenoj ambalaži brzo je počela da osvaja tržište i tako donosi popularnost mestu iz kojeg potiče (mineralna voda „Vrnjci“, kao i mnoge druge).

Još u periodu od 2 do 4. veka Rimljani su na toplom mineralnom izvoru sagradili svoje lečilište i mesto za oporavak, o čemu svedoče brojni arheološki nalazi. Na ovo mesto tada su dolazile brojne značajne ličnosti toga vremena, legionari, aristokratija, itd.

vrnj2

U turističkom smislu, Vrnjačka Banja i njena šira okolina predstavlja jedno od najzanimljivijih i najbogatijih, jer mešanje srednjeg veka i modernog ovde su vidni na svakom koraku. Bilo da su to spomenici srednjovekovne kulture, manastiri sa monumentalnim fresko-slikarstvom ili savremena arhitektura, sve je u ovom mestu podjednako interesantno za bilo kojeg turistu i njegova očekivanja.

Banja ima bogat kulturni, sportski i zabavni program, i bez obzira na godišnje doba, podjednako je mesto koje obezbeđuje sve ono što možete da poželite. Neke od poznatih manifestacija su Međunarodni festival klasične muzike, Pozorišni dani srpskog teatra, Festival likovnog stvaralaštva, Festival filmskog scenarija i mnogi drugi muzički festivali.

vrnj3

Ovo mesto može da se pohvali organizovanim turizmom u trajanju od skoro dve decenije, a zbog čega je smeštajni kapacitet prilagođen kako modernom vremenu, tako i potrebama modernog čoveka. Danas Vrnjačka Banja može da se pohvali hotelskim i privatnim smeštajem u apartmanima, vilama i kućama za iznajmljivanje, a pored toga na raspolaganju je i specijalizovani centar za lečenje „Merkur“. Sveukupan smeštajni kapacitet u Vrnjačkoj Banji iznosi negdje oko 15.000 ležaja različitog karaktera.

 

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu