Vrnjačka Banja - turističke destinacije

Ocijeni tekst
(5 glasova)

 Vrnjačka Banja je mesto čija primarna grana je turizam, i prema svojim ponudama koje su veoma raznovrsne, izgradila je najprestižniji imidž od svih banja u Srbiji. Iako je zdravstveni turizam ono na čemu je ova banja izgradila svoju tradiciju, a što su joj omogućili prirodni resursi ovog kraja, vreme modernog čoveka učinilo je da se ponuda prilagođava i njegovim potrebama, koje iz dana u dan rastu. Sedam termomineralnih izvora koji se koriste za lečenje raznih bolesti tako su postali samo osnova za razvoj turizma. Njihova lekovita i blagotvorna svojstva privukle su čoveka zbog zdravlja, a danas Vrnjačka Banja zbog svega što nudi, privlači mnogobrojne turiste iz raznih krajeva sveta, bez obzira na starosnu dob, potrebe i razloge.

banj1

Smeštajni kapaciteti banje su raznovrsni i bogati, te pored hotelskog smeštaja obezbeđuje i privatni smeštaj koji je zbog sve veće posete postao bogatiji i raznovrsniji. Potražnja za istim naročito je izražena za vreme značajnih manifestacija koje se održavaju u Vrnjačkoj Banji. Bilo da su one kulturnog, sportskog, gastronomskog ili nekog drugog karaktera, svakako je da svaki turista za sebe pronađe nešto zbog čega se iznova vraća u ovo mesto upoznajući tako još poneku vrednost ove kraljice banjskog turizma, kako je godinama mnogi zovu.

Zdravstveni turizam u Vrnjačkoj Banji

Od sedam termomineralnih izvora koji su na raspolaganju, četiri se koriste u svrhe banjske terapije (Topla Voda, Snežnik, Slatina i Jezero). U skladu sa potrebama banjske terapije, izgrađena je specijalna bolnica „Merkur“ koja je ujedno i centralno lečilište. Centar je savremeno opremljen, a u njemu radi profesionalni medicinski kadar, pa tako ova bolnica već godinama egzistira lečeći uspešno različite vrste bolesti, kao što su bolesti koštano-zglobnog sistema, bolesti organa za varenje, dijabetes, i mnoge druge.

Ujedno, gostima su na raspolaganju i posebni zdravstveni wellness programi, čija je svrha generalno poboljšanje psiho-fizičkog zdravlja, ali i sama relaksacija kao odmor od savremenog i ubrzanog tempa života koji je danas svojstven gotovo svakom čovjeku, naročito urbane sredine.

banj2

Kulturna dešavanja Vrnjačke Banje

Najpoznatije kulturne manifestacije su Međunarodni festival klasične muzike, Književno leto, Festival likovnog stvaralaštva, Festival filmskog scenarija, Pozorišni dani srpskog teatra, Veliki međunarodni vrnjački karneval, i mnogi drugi. U Vrnjačkoj Banji za sve ovo omogućen je i adekvatan prostor u vidu Kulturnog centra koji se sastoji od bioskopsko – pozorišne dvorane i Zamka kulture. U oviru ovog nalazi se amfiteatar koji broji 1,500 sedišta, kao i muzejski i galerijski prostor. Ono što je značajno spomenuti jeste da Kulturni centar Vrnajčke Banje većinu manifestacija organizuje u okviru jedne od najznačajnijih kulturnih dešavanja u Srbiji, a to su „Vrnjačke kulturne svečanosti“ u trajanju od sto dana i obuhvataju gotovo sve kulturne oblasti. Svečanosti se održavaju u letnjem periodu već tradicionalno, i u njima svako može da pronađe trenutke u kojima će uživati i poneti neko novo iskustvo.

Pored navedenog, razlog vaše posete Vrnjačkoj Banji mogu biti mnogobrojni. Bilo da su to izletišta u prelepom prirodnom okruženju, Most Ljubavi na kojem su ostala zaključana mnogobrojna srca, mnogobrojni bazeni i akva parkovi, gastronomski sajmovi i mnogo toga drugog, jedno je sigurno – ponećete prelepo iskustvo zbog kojeg ćete poželeti povratnu kartu za neki novi trenutak otet od surove i brze svakodnevnice.

vrnj4

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu