Vodič kroz Beograd

Ocijeni tekst
(2 glasova)

Beograd – jedan od najstarijih evropskih gradova, sigurno je da strancu može da ponudi mnogo toga. Ovaj glavni grad Srbije, šarolik i raznovrstan u svemu, nije jednostavno baš upoznati, ako pred sobom nemate bar nekoliko dana. Ili celi mesec.

Sve ono što je atraktivno u ovom gradu nije grupisano, nego vam je za posetu njima neophodan prevoz, sopstveni ili gradski, a samim tim i malo više vremena, naročito kada se u obzir uzme činjenica da je ovo milionski grad u kojem je na svakom koraku mnoštvo ljudi, automobila, života.

Kako biste bar delimično doživeli sve što ovaj grad nudi, naš savet je da odvojite bar nekoliko dana, te odmorni sledećeg i sledećeg jutra, saberete utiske, i krenete u nove pohode. Krenimo onda zajedno.

bgd1

Na kraju Knez Mihajlove - Beogradska tvrđava

Beogradska tvrđava je nešto što morate da posetite, a ako se uputite u sam centar grada, teško da ćete je zaobići, jer šetajući kroz pešačku zonu Knez Mihajlove, na samom kraju susrešćete se sa njom. Ona predstavlja jedan od najstarijih i najvećih očuvanih kompleksa ovog tipa u Evropi, a kao najveći park u Beogradu koji okružuje ovu tvrđavu, nalazi se Kalemegdanski park. Pogled preko Dunava i Save preko Kalemegdanske terase, oduševiće svakog ko se nađe na ovoj tvrđavi, koju su davno podigli još Rimljani. Tvrđava je odlično očuvana, a u njenom sklopu predah možete da napravite u nekom od muzeja ili restorana. A onda idemo dalje.

tvrd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U užem centru grada Beograda

U ovom delu možete da prođete sledećim ulicama, Kralja Milana, Terazije, Trg Republike i Knez Mihajlova ulica, a sve one podrazumevaju glavno gradsko šetalište, gde je poslednja ulica, finalna pešačka zona. U bilo kojoj da se nađete videćete sve ono što poseduju veliki evropski gradovi, znamenite građevine, restorane koji nudi najraznavrsniju kuhinju, trgovine, knjižare, itd. U pravcu koji vodi ka Dunavu a od Narodnog pozorišta, naićete i na mnogobrojne klubove i kafiće, po čemu je Dorćol, ovaj dio grada poznat.

poz

Izvan Beograda, ka širem centru grada

Ovaj deo grada svakako zahteva malo više vremena, bez obzira da li imate profesionalnog vodiča ili idete sami. Ovde je poželjno da imate mapu grada, kako biste se, ako idete sami, što lakše snašli i uštedeli vreme. U ovom delu planirajte duge šetnje, a ako koristite javni prevoz, korisno je da znate da se za njega vezuje tramvaj „dvojka“. Južni deo grada od Brankove ulice ostavite za sam kraj vaše avanture.

dvojka

Dorćolska obala – lepota Dunava

Ovaj deo dunavske obale jedan od najlepših u Beogradu, a ono što ga najviše krasi jeste veličanstven pogled. Ovaj priobalni deo na kojem možete da uživate na višekilolometarskom šetalištu povezano je i savskim kejom starog dela grada. Cela desna obala Save od Ade Ciganlije (beogradskog mora), do ušća Save u Dunav, a i dalje tokom Dunava, predstavlja jedno veliko šetalište koje je dugo oko deset kilometara. Isto tako, i ovde možete da uživate u noćnom provodu, jer ovaj kraj ima veliki broj kafića i noćnih klubova, posebno oko samog ušća.

dorcol

Bulevar Kralja Aleksandra

Ovaj bulevar je veoma prostran i dugačak, a njegov početak je u širem gradskom jezgru u kojem možete da pronađete veliki broj najraznovrsnijih prodavnica. Ovde možete da priuštite sebi i relaksaciju u Tašmajdanskom parku koji iako je u urbanom delu grada, pruža izvrstan odmor, a u samom nastavku bulevara nalaze se odlične poslastičarnice i restorani. Kraljevski bulevar je i mesto na kojem se nalaze i fakulteti, pa je tako na njemu uvek najviše mladih. Poželite li i neki šoping, na pravom ste mestu.

bul

Savski kej – prema Novom Beogradu

Na ovoj, novobeogradskoj strani, postoje dva keja. Jedan je preko puta Ade Ciganlije i on je manji, do kojeg se ide čamcima, i drugi, mnogo veći, a koji prolazi ispod mostova na Savi. On je spojen i sa dunavskim kejom u Zemunu. Tu ima i biciklistička staza, dužinom celog puta, a ova druga polovina keja, možda je i najlepši deo Beograda, kako mnogi kažu. I ovde, takođe, postoji veliki broj klubova i restorana.

 sav

Poljednji put uređeno četvrtak, 28 maj 2015 20:16

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu