Užitak iznad svega - priča o Sokobanji

Ocijeni tekst
(3 glasova)

 Priča o Soko gradu, prvom ekološkom mestu u Srbiji, mogla bi da započne poznatom krilaticom koju je napisao naš poznati komediograf Branislav Nušić. Zadivljen fotografijom na kojoj su on i njegova žena, a za koju je zamoljen da ispozira, zapisao je na njoj ovu rečenicu koja je postala razglednica sa šarmantnim piscem i šarmantnom pričom.

„Sokobanja, Soko grad, dođeš star, odeš mlad.“

soko1

Sokobanja je turističko mesto koje poseduje sve uslove za relaksaciju, rehabilitaciju i bar nakratko beg od surove i brze svakodnevnice. Njeni prirodni uslovi čine da ona bude melem za čoveka koji traži bilo šta od navedenog. Banja se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini (1566 m), smeštena na jugoistoku Srbije, u podnožju Ozrena, ali okružena, zaštićena i Rtnjom, Bukovikom i Devicom, gde pored navedenog za nju je poznata velika koncentracija negativnih jona u vazduhu, kao i ruža vetrova. Na ovaj način, kao vazdušna banja, odličan je borac protiv bolesti respiratornog sistema (poput astme, bronhitisa, i sl.), što uspešno dokazuje već skoro 200 godina.

soko3

Najstarija banja u Srbiji, svoje ime duguje staroj tvrđavi po imenu Soko grad, a koja se nalazi na Sokobanjskoj Moravici. Netaknuta priroda i očuvana tradicija, upotpunjavaju ovu destinaciju kao jednu od najlepših mesta koja pružaju potpuni duhovni užitak. Termomineralni izvori su još jedan faktor koji upotpunjava terapiju u oblasti hroničnih reumatskih i degenerativnih bolesti, endokrinologije i nutricionizma, a sam program je individualan i prilagođava se svakom pacijentu ponaosob. Temperatura ovih izvora kreće se između 28 i 45, 5 stepeni Celzijusa, a u terapeutske svrhe koriste se hipotermalni izvori.

Kao zdravstveni centar banja raspolaže sa nekoliko specijalizovanih ustanova koje su posetiocima na raspolaganju tokom cele godine, a pored njih turistima koji žele samo odmor i užitak u ovom rajskom „vazdušnom“ mestu, na raspolaganju su hotelski i privatni smeštaj prilagođen svim potrebama savremenog društva.

Banja pored navedenog ima veliki broj uređenih izletišta, a jedno od najpoznatijih i najljepših je Lepterija, udaljeno nešto više od jednog kilometra. Za ovo izletište vezuje se i legenda koju i danas sa mnogo žara pričaju meštani ovog kraja. Legenda kaže da je zapovednik Soko grada imao lepu kćerku po imenu Lepterija, a koju je silno zavolio sin gospodara obližnjeg grada Vrmaškog grada, po imenu Župan. Ova silna ljubav naišla je na osude i prepreke od stranih njihovih roditelja, pa su njih dvoje vođeni onim što osećaju jedno prema drugom, odlučili jedne noći da napuste sve, i kreni sami kroz život. Kada je Lepterijin otac shvatio da mu nema kćerke, izdao je naređenje vojnicima da je pronađu, a tada i ubiju. Vojnici su izvršili ono što im je naređeno, a njen dragi odlučio je da sam sebi presudi skočivši u najdublji vir Moravice, koji i danas nosi ime po njemu. A priču o njoj i uspomenu na tragičnu ljubav čuva proplanak po imenu Lepterija. Do ovog izletišta dolazi se na više načina, ali najlepši od njih je dužinom obale reke Moravice. Ovo izletište zasluženo nosi titulu jednog od najlepših, jer prizor koji pruža prilikom prvog susreta sa njim je zaista veličanstven. Netaknuta priroda, uređeni parkovi sa plažom, igrališta za mališane, apartmani, restorani, itd, a sve to obučeno u najlepše ruho prirode i tradicije ovog kraja, ali sa svim što može da zatreba za užitak i relaksaciju bez obzira na starosnu dob iili godišnje doba.

soko4

Kao uspomena na tursko doba, u centru banje nalazi se staro kupatilo koje su oni podigli na rimskim temeljima, a koje je do danas doživelo značajne promene i preraslo u atraktivno kupatilo sa velnes i spa centrom. Pored ovoga, u banji se nalaze i bazeni, te veliki akva park, gde podjednako uživaju i odrasli i deca, bilo da se kupaju ili osvežavaju uz neki napitak i pogledom na život oko sebe. Život se ne završava ni noću, jer baš tada ovde započinje neki drugi, uz organizaciju raznih manifestacija i zabavnih sadržaja.

soko5

 

soko6

 

Sokobanja je mesto u kojem su svoj mir i užitak pronalazili i mnoge poznate ličnosti, a naročito oni koji vole umetnost, pa tako i prirodnu umetnost ovog kraja. Jedan od njih je i Ivo Andrić koji je veoma često boravio ovde, stvarao i pisao svoja najbolja dela, gradio prijateljstva i sve ono najlepše, pa neka priča o ovom čarobnom mestu koje lebdi između sna i jave bude završena njegovim rečima:

“Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen. Nemam nikakvih tegoba, šta li je: vazduh ili ljudi ovi, ili osoblje „Moravice“, kiselo mleko iz sela Jezero ili ovi moji lekari…Ne umem da objasnim. “ – Ivo Andrić

 

 

Poljednji put uređeno petak, 22 maj 2015 17:25

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu