Šta je to USE-IT mapa – mapa gradova za turiste

Ocijeni tekst
(2 glasova)

 

Svi se veoma često nađemo u situaciju da u nepoznatom gradu tražimo ulicu, restoran, kulturnu znamenitost ili nešti drugo, pa posežemo za različitim metodama koje nam ovo olakšavaju. Jedna od takvih je i USE-IT mapa koja turistu, naročito mladom, služi kao pametan prijatelj i pomagač koji ga vješto i jednostavno vodi kroz nepoznata mjesta koja želi da upozna.

USE-IT-EUROPE je organizacija na evropskom nivou koja ujedinjuje sve gradove koji su izradili nekomercijalne mape za potrebe turiste, a posebne su i drugačije jer su pored toga što su korisne i besplatne mape koje su namijenjene mladim turistima. One, naime sadrže informacije koje su i zabavnog karaktera, pa tako kao vodič svoga korisnik vodi u najljepše i najzanimljivije sadržaje i lokacije.

Ova mapa putniku obezbejeđuje da se osjeća kao „lokalac“ i kroz iskustvo gradova koji je posjeduju dokazano je da ona zadržava turiste, da im budi interesovanje i da se u njima javlja želja da ostanu dan više i dožive i istraže još nešto...

Ova mapa promoviše svoj grad, a kroz nju se putnik upoznaje i sa svim onim što taj grad čini, u svakom mogućem smislu.

mapa1

Istorijat mape gradova – kada je nastala prva mapa grada

Kako istoričari početak modernog turizma vezuju za 19. vijek, onda se ovo može potvrditi činjenicom da je zapravo to počelo sa kongresnim turizmom, a tačnije, riječ je Bečkom kongresu. U Beču se 1815. godine održavao veliki skup koji je okupljao, pored austrijskog cara i ruskog cara Aleksandra, mnogo diplomata, kraljeva, vojvoda i prinčeva, ali i onih „običnih“ ljudi, bez ikakvih titula, radoznalih, pustolovnih, iz nižeg i višeg staleža, marginalizovanih, ili ne...Svima podjednako, iz ruku nepoznatog i praktičnog, u njihove, došla je mapa grada, a samim tim i prilika da se svi izmješaju, da putnici-stranci nađu se na mjestima na kojima se nalaze „velikodostojnici“ i pripadnici najviše aristokratije što je tadašnjem princu Meternihu strašno smetalo i uznemiravalo ga. Za njega je to bilo gubljenje dostojanstva, jer prema filozofiji loših vladara, oni moraju biti nedodirljivi, daleki i nedostupni. No, ipak, glavna karakteristika dobrog domaćina i vladara jeste upravo suprotno, demokratska masivnost.

Na ovom skupu ucrtavale su se nove mape, nove granice nastale poslije Napolenonovih ratova, a cilj svega bio je obezbijediti stabilnost i trajni mir. Ako je to moguće.

Prije ove mape grada, još u srednjem vijeku postojala je jedna vrsta vodiča koja je bila namijenjena hodočasnicima, a ova preteča mape sadržavala je lokalitete na kojima se nalaze sveta mjesta. Ovakvi primjerci kao vodiči datiraju još iz 9. vijeka i vezuju se za Rim. Ipak, mape su bile najinteresantnije vojnicima zbog njihove vojničke strategije, a sa ciljem da neprijatelj ne dođe do njih.

Mape nisu uvijek imale istu svrhu, a u prilog tome ide i činjenica da njihova dostupnost u Moskvi za vrijeme Sovjetskog Saveza bila zabranjena, jer se smatrala zaštićenim i tajnim dokumentom.

Šezdesetih godina u Berlinu su bile dostupne mape koje su bile sasvim solidne, ali uzrok njihovog nastanka je bio potpuno drugačiji, jer se „mapiralo“ sve ono što je postojalo, što u stvari govori o psihologiji i atmosferi tadašnjeg režima. Mape su tako bile samo u ulozi jednog političkog režima, ali ne, kao i u sovjetskoj Moskvi dobrodošlica strancu i turisti.

Ipak, došla su neka druga vremena, ona koja priželjkuje svaki normalan pojedinac – pa su tako i mape gradova dobile svoj pravi ljudski smisao.

mapa2

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu