Santorini - raj iz vulkanske lave

Ocijeni tekst
(0 glasova)

 

Plavo. Azurno. Bijelo.

Nebo, more, mašta i snovi, neograničenost i sloboda, prostranstvo, mir, hedonizam.

Ili jednostavnije, jednom riječju – SANTORINI.

Ovo je priča koja će Vas upoznati sa onim što je Grčka, zemlja bogova, mitova, zemlja prirodne ljepote, bogate istorije, prve priznate slobode čovjeka. I stotine ostrva. Razasuti od Grčkog do Egejskog mora, svako na svoj način, priča posebnu priču ostavljajući najljepši trag svakom ko se jednom nađe na jednom od njih.

 

santorini 2 

 

 

 

Santorini je jedno od najljepših grčkih ostrva iz skupine Kiklada. Nalazi se u južnom Egejskom moru, 200 km jugoistočno od grčkog kopna, i zauzima prostor od 90,6 km2. U prošlosti je nosio naziv i „najljepši“ (Kalliste) ili Thera, a ime je dobio po svojoj zaštitnici, Svetoj Ireni (Santa Irina). Svoj izgled i ekosistem duguje vulkanskoj erupciji koja je još prije 3500 godina prekrila zapadni dio ostrva morskim dubinama, i civilizaciju Minojaca uništila tsunamijem. Vulkan je prouzrokovao katastrofu, promijenio potpuno izgled tog dijela, stvorio nova ostrva i uništio jednu civilizaciju.

 

Ipak, život pobjeđuje, i rađa ponovo neke ljepše priče, koje iz vulkanske, postaju neobične, tajnovite, nastale baš za život koji ne liči na svakodnevni, zemaljski, i čini svakog posjetioca dijelom toga, veličanstvenog i drugačijeg. Arheolozima je najinteresantnije i najtajnovitije mjesto na svijetu, za legendu ili nauku, jedini vidljivi ostatak Atlantide, a za svakog ko je vidi i osjeti, neponovljiv osjećaj posebnosti. Uz gotovo nestvaran prizor zalaska Sunca, život ovdje počinje da se posmatra drugačije, izvan svega materijalnog i prolaznog. 

 

zalazak

 

Infrastruktura je uz nebrojene kulturne znamenitosti, veoma razvijena u turističkom smislu, a šetnja kamenim ulicama glavnog grada, Fira, vodi kroz mješavinu venecijanske i kikladske arhitekture. U staru, malu luku, nizvodno od ovog grada, mogu da pristanu i najveći cruiseri. Trgovine, kafe-barovi, restorani/taverne, veliki luksuzni i mali romantični hoteli, sve što Vam je ikad moglo da zatreba, i sve usklađeno uz prirodu ovog neobičnog ostrva.

 

Plaže su isto tako veoma živopisne, a najljepše Perisa i Kamari, sve razastrte u crvenoj, bijeloj i crnoj boji, okružene divljim i neukrotivim vulkanskim predjelima, sa moćnim liticama, ali sve podjednako privlačne i namijenjene za jedno – neponovljivo uživanje koje su iskusili i prepoznali i najbolji umjetnici. Spoljašnja obala niska je i zelena, dok je unutrašnja veoma strma, prepuna sivih vulkanskih litica, koje nestaju ili izranjaju iz čistog, smaragdnoplavog dubokog mora. Klima je mediteranska, ljetne temperature kreću se oko ugodnih 30 C danju i 22 noću.

 

santorini1-crvena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

plaza

 

Gastronomska ponuda ostrva Santorini obiluje tradicionalnim tavernama i kuhinjom u kojoj se služi domaća, tradicionalna i zdrava hrana, veoma raznovrsna, zasnovana na lokalnim poljoprivrednim proizvodima. Vulkansko tlo, sunce i morski vazduh, daju karakterističan ukus organski gajenim poljoprivrednim kulturama i originalnim proizvodima. Uz ribu i plodove Egejskog mora, koji su naravno neizostavni u ponudi, vrijedi isprobati sutsukaki, grčke ćevape sa kriškama cherry paradajza, koje spominje još i Homer u svojoj „Ilijadi I Odiseji“, fetu i manufakturni kozji sir chloro, bijeli patlidžan i courgette tikvice, katsouni krastavac, gyros i souvlaki, ražnjiće napravljene od jagnjetine, zaštićenu zrnastu biljku favu, kapar, santorinijsku lubenicu i melitinuu, poslasticu od meda i sira, ulje od posebnih maslina. I šta sve ne...

hrana 2

hrana 1

 

Santorini je poznat po izuzetno ukusnim i kvalitetnim vinima, koja su uz sve navedeno, neophodna za potpuni ugođaj, a napravljena od sorti grožđa specifičnim po uzgoju na vulkanskom zemljištu. Neka od najpoznatijih su Vinsanto (slatko vino), jedno od tri vrste s ostrva (druga dva su Assyrtiko i Nykteri) koje je moguće naći i u pojedinim vinskim podrumima (kanaves).

hrana 3

vino

 

Od "jačih pića“ poznate su rakije ouzo, rakija od grožđa tsikoudiu i konjak metaxa. Uz to, ljetni užitak za Grke je nezamisliv bez ledene kafe čije je ispijanje pravi ritual.

Takođe, zbog nevjerovatne „scenografije“ i utiska kojeg ostavlja, ovo je mjesto gdje se sve više organizuju vjenčanja i izgovara „da“. Pristupačne cijene smještaja, hrane i pića, svemu ovome daju krunu, ali i mogućnost da se san pretvori u stvarnost.

hrana

 

Bijele kuće sa plavim prozorima u kontrastu sa crnim vulkanskim stijenama, dinamičan i buran noćni život ili romantične večeri na obalama izvajanim vulkanskom lavom. Raznovrsno cvijeće obojeno jarkim bojama, niklo iz kamena. Vječno ili trenutno isklesana imena u kamenu, crveno ili crno, bijelo ili plavo, život kako god.

flowers

 

 

Ne morate izreći nikakvo „da“, za najljepše stvari riječi nikad nisu dovoljne. Pozovite one koje volite ili naglas izgovorite ono što sanjate. Možda ćete i Vi ispred sebe imati prizor veličanstvenog vulkana koji upozorava da se priroda i ljubav ne mogu ukrotiti.

Santorini, moj kofer je spreman!

 

 

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 18:04

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu