Kako rezervisati smještaj

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 Kako u savremenom društvu gotovo sve funkcioniše preko interneta, web stranica, i sl, tako je i turizam postao grana čiji je opstanak nemoguć bez web stranica i predstavljanja preko interneta. Kako biste brzo i jednostavno našli odgovarajući smještaj i rezervisali ga, ovdje možete naći uputstva koja će vam u tome pomoći.

rezerv

1.Odaberite grad i željene datume:

U ovoj kategoriji prvo otvorite „tražilicu“ smještaja, te upišite željeno odredište u polje „Gdje?“ (pr. Pariz). Ispod okvira u koji se upisuje željena destinacija, nalaze se ikonice koje su kalendar putem kojieg se bira datum dolaska i odlaska, tj. prijave i odjave u određenu smještajnu jedinicu. U slučaju da ne znate tačan datum, tada najčešće imate ponuđenu opciju „Još nemam određene datume“. Na kraju je ostalo još da naznačit ebroj osoba koje će koristiti smještaj, nakon čega kliknete na „Traži“.

rezerv1

 

2.Sužavanje dobijenih rezultata filtriranjem

Dobijenog pretragom sigurno je da ćete dobiti beskonačno mnogo rezultata, pogotovo kada su u pitanju popularne destinacije. Ovdje započinje vaša potraga za smještajem koji vam najviše odgovara. Zadani poredak je prema popularnosti, odnosno po preporuci. Ovaj poredak podrazumijeva najčešće tri stvari: kvalitetnu uslugu, dobre ocjene, dobre lokacije i prilagođene cijene. U ovom slučaju na prvim mjestima se nalaze omiljeni hoteli (kao ocjena gostiju, kao i prema posjećenosti), i zadovoljene sve potrebe koje su prethodno navedene, ali isto tako i nešto više cijene u odnosu na prosječne hotele.

Ako želite da taj poredak promijenite, u meniju možete da odaberete neku od sljedećih opcija:

  • Udaljenost od (gdje navedete lokaciju koja vam je bitno, Parlament, aerodrom, i sl.)
  • Zvjezdice (prvo hoteli sa najviše zvjezdica, a onda ka mnjem broju ili obrnuto, a isto tako negdje postoji varijanta da sami odaberete broj zvjezdica i tako u rezultatima ne dobijete drugo)
  • Cijena (koju ćete dobiti sa ostalim filtriranjem kategorija)
  • Ocjena korisnika (koja je veoma bitna kategorija, a u kojoj prijašnji gosti na osnovu svog iskustva vrednuju i ocjenjuju brojem zvjezdica).

rezerv2

3.Komentari korisnika

Naša preporuka je da uvijek provjerite komentare prethodnih gostiju/korisnika, gdje možete da se upoznate i sa nekim dodatnim činjenicama, dobrim ili lošim, što svakako može da igra ulogu u odabiru najboljeg smještaja.

rezerv3

4.Provjerite svedetalje koji su ponuđeni na stranicama ponuđača (web stranicama)

Ovi detalji su bitni kako biste mogli da kompletno uporedite ponudu, jer od njih veoma često zavisi i cijena. To su npr. uključivanje obroka, odjava/prijava u hotel, uslovi otkazivanja rezervacije, parking, itd.

5.Rezervacija odabranog smještaja

Nakon što ste prošli sve ove etape i uvjerili se da vam sve odgovara, uključujući i detalje, ostao vam je još posljednji korak – rezervacija. On najčešće podrazumijeva popunjavanje informacija o vama, kao i upisivanje određenih podataka koji su neophodni za provođenje transakcije. Tu najčešće navodite svoje ime i prezime, vrstu kartice sa kojom plaćate, njen broj, sigurnosni kod, itd. Na samom kraju može se pojaviti još i opcija upisivanja napomene gostu, kratki uslovi i odredbe iznajmljivanja koje treba da provjerite prije odobravanja same transakcije.

 rezerv4

Poljednji put uređeno nedelja, 31 maj 2015 15:47

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu