Idemo u Ribarsku Banju

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 

Malo mesto u Srbiji – Ribarska Banja, tokom cele godine odiše svežinom, čistinom i predstavlja oazu za sve željne čistog, nezagađenog vazduha, mira i nekog drugačijeg života. Daleko od gužve, brzine, haosa, zasigurno je mesto koje može da pruži odmor, mir i možda neki novi početak.

Okružena planinom Jastrebac koja obiluje gustom planinskom šumom , bukovom i hrastovom, koja se može vidjeti i u samoj Banji i njenom glavnom parku. Još davne 1949. godine ovo mesto proglašeno je klimatskim i vazdušnim lečilištem. Kao prevashodno banjsko lečilište, Ribarska Banja poseduje na svom tlu termomineralne izvore koji su sumporovite homeoterme, slabo alkalne i salinične vode, a ovi izvori koriste se u glavnom objektu u banji u toplom kupatilu koje ima jedan veliki bazen, dva manja i nekolicinu kada. Izvor hladne vode koristi se za piće i isto poseduje lekovite supstance, a pored toga jedina je akratopega na prostoru Balkana jer njena mineralizacija iznosi 500-1000mg/dm3, a temperatura ne prelazi 20°C.

ribka

Specijalna bolnica Ribarska banja poseduje 470 kreveta, a sobe su jednokrevetne i dvokrevetne, kompletno renovirane, te poseduju sve što je neophodno za ugodan odmor:  sa centralnim grejanjem, televizorima i kablovskom televizijom, kupatilima, mini-kuhinjama i terasama. Kada je u pitanju lečenje, specijalna bolnica  je opremljena mnogobrojnim i savremenim aparatima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju, kao što su hidro terapija, foto terapija, laser terapija, magnetna terapija, kinezi terapija, termo terapija, sono terapija i radna terapija. 

Ribarska Banja pripada opštini Kruševac i Rasinskom okrugu, a od Beograda je udaljena 220 km i veoma dobro saobraćajno povezana. Od najbliže železničke stanice Đunis udaljena je 22 km, od Kruševca je udaljena 35km,a od Niša 72km.

Poreklo naziva Banje vezuje se za priču o ribarima koji su na njenim izvorima pecali ribu koja je bila izuzetnog kvaliteta, među kojom se izdvajala pastrmka, a koja je potom uglavnom korištena na dvoru srpskog kneza Lazara. U prilog ovome ide i činjenica da se Ribarska Banja nazivala i Kraljevska banja, jer su je zbog njene lepote i značaja za pshiho-fizičko zdravlje često posećivali članovi obe srpske dinastije.

Smeštajni kapacatit ovog malog mesta je veoma bogat i raznovrstan, a pored specijalne bolnice, postoji mogućnost smeštaja i u velelepnim vilama sa interesantnim nazivima bivših i sadašnjim republikama, pokrajinama i državama poput Bosne, Makedonije, Hercegovine, Srbije, itd.

Banja poseduje otvorene i zatvorene bazene i kade, mnogobrojne uređene staze i parkove za šetnju, kao i brojne vrhunske restorane u kojima se služi zdrava tradicionalna kuhinja. U skladu s tim ovde se održava i manifestacija Etno festival hrane, muzike i zanata, kao jedan od autentičnih događaja. 

banja1

 

banja2

Poljednji put uređeno petak, 09 januar 2015 00:31

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu