Ebro, rijeka divova

Ocijeni tekst
(0 glasova)

Najduža i vodom najbogatija rijeka Iberskog poluostrva, u svojih 952 km, nosi lavirint sazdan od brana, velikih i malih jezera i širokih vodotoka.Rijeka Ebro nalazi se u Španiji, izvire ispod južnih padina kantabrijskih planina, udaljena je 200 km od Barselone, a smještena u oblast Taragona u Kataloniji. Iako je ovo sušna oblast, podvodni svijet veoma je bogat i interesentan za ribolov cijelim tokom, sve do ušća u Sredozemno more.

Priča započinje prije tridesetak godina, iz znatiželje njemačkih naučnika, koji su u rijeku Ebro pustili nekoliko vrsta riječnih riba. A onda je priča dobila svoj vrhunac u somovima koji su danas prosječno teški oko 30 kg, i u srećnom epilogu za sve ribare iz cijelog svijeta koji strastveno čekaju da ostvare ribarski san, ugriz kapitalnog soma, smuđa, šarana, basa ili grgeča.

somovi na rijeci ebro

Baš ispod brana, gdje riba prođe kroz turbine, najbolja su mjesta za pecanje. Ošamućena, ona predstavlja najbolji plijen za somove, iako se u ovoj rijeci do njega dolazi lako, bilo varalicama, živim mamcima ili specijalnim peletima, sa obale ili dubinskom metodom iz čamaca. Ukoliko ste zainteresovani da naučite neke tehnike lova soma, posjetite sajt http://www.ribarskaprica.com/ i otkrijte novine i najbolje vodiče za ribolov soma.

Najznačanije mjesto ribarskog sna je Selo Riba, Roja d'ebre, na jugu Katalonije sunčane Španije i na 76 m nadmorske visine, u kojem živi negdje oko 1500 stanovnika. Njihovo osnovno zanimanje je uzgoj maslina i vinogradarstvo, a unazad nekoliko godina i turizam. U selu postoje kampovi namijenjeni upravo za strastvene ribolovce, koji sa uzbuđenjem čekaju da na rijeci Ebro, uhvate se u bitku života i smrti sa svojim divom.

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 17:55

Pratite nas i na Fejsu