Biograd na Moru - gradić sa dušom

Ocijeni tekst
(5 glasova)

 

Biograd na moru, hrvatski kraljevski grad iz 11. vijeka, danas je poznata i popularna jadranska destinacija. Smješten u središnjem dijelu jadranske obale između uvala Soline i Bošana, na 30 km udaljenosti od Zadra i 48 km od Šibenika. Sam centar grada nalazi se na poluostrvu, a sa obala ovog mjesta pruža se predivan pogled na poznati Pašmanski kanal, kao i ostala obližnja ostrva, čija je uloga bitna jer Biograd na Moru štite od jakih vjetrova.

bio1

 

Ovo malo mjesto sa oko 5, 5 hiljada stanovnika ima bogatu turističku tradiciju, jer je prvi hotel sagrađen još davne 1935. godine, a pravi razvoj turizma započeo je još između prvog i drugog svjetskog rata, kada su ovo mjesto počeli posjećivati češki turisti.

U njegovoj blizini nalaze se i nacionalni parkovi, Plitvička jezera, vodopadi Krke, Kornati i Paklenica, a sam grad može da se pohvali sa dvije moderno opremljene luke koje ga zbog toga čine raskrsnicom nautičara iz cijelog svijeta (mnogobrojne vožnje, raznovrsna ponuda brodova za čarter, veliki broj organizovanih regata, itd.).

Biograd na Moru ima veliki broj plaža, a pored glavnih, turisti mogu da posjete i okolinu u kojoj ima mnoštvo skrivenih obala, kao i uvala za kupanje i sunčanje. Kao jedan od rijetkih, može da se pohvali plažama koje su gradske, smještene u gotovo samom centru grada. Plaže su uglavnom šljunkovite, a njihovu ljepotu veoma često upotpunjuje i borova šuma,  najpoznatije među njima su Soline, Dražica, Crvena Luka i Bošana. Ukoliko ipak poželite promjenu, pravi izbor je Vransko jezero, koje je udaljeno samo 7 kilometara, a pored kupanja, strasni ribolovci mogu na ovom jezeru da priušte sebi jedno novo ribolovačko iskustvo.

Biograd na Moru prilagođavajući vremenom svoju ponudu sa potrebama turista i modernog društva, danas zaista raspolaže sa veoma raznovrsnim i bogatim smještajnim kapacitetom. Od jeftinijih kampova, hostela i hotela, pa sve do najraznovrsnijeg privatnog smještaja, u okviru kojeg apartmani Biograd na Moru, namijenjeni su zaista za najrazličitije potrebe i želje posjetilaca.

bio2

Činjenica koja potvrđuje da treba posjetiti ovaj lijepi gradić, je Srebrni cvijet Evrope, prestižna evropska nagrada koju je Biograd na Moru dobio 2007. godine zbog svoje čistoće i uređenosti, a glavna gradska plaža Dražica, nagrađena je Plavom zastavicom. Uz sve ovo, uz pomoć lokalne turističke zajednice koja to sve organizuje, vaš odmor možete da upotpunite najraznovrsnijim kulturno-zabavnim programima, a pritom da isprobate i neko jelo iz bogate gastronomske ponude lokalnih restorana, picerija i konoba, uz poneku čašu dobrog domaćeg vina.

 bio3

 

 

 

 

Poljednji put uređeno utorak, 27 septembar 2016 17:44

Više iz ove kategorije: « Kako rezervisati smještaj
Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu