Banjski turizam - zašto na odmor u banje

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 Banjski turizam je posljednjih decenija nepravedno zapostavljen, ali potreba čovjeka savremenog društva da napravi predah od brzog i haotičnog života, učinila je da se on vraća tamo odakle je potekao – prirodi.

Prirodni resursi i bogatstvo naših krajeva su oaza u kojoj svako može da pronađe nešto za sebe, ali jedno je sigurno – a to je psiho-fizička relaksacija i „punjenje baterija“ za neke nove životne pohode.

tur1

 

tur2

U tom smislu, banjski turizam u posljednje vrijeme ponovo je dobio na značaju i na svojoj pravoj vrijednosti, pa se sve više biraju kao turističke destinacije, umjesto skupih i stereotipnih.

Značaj prirodnih resursa sa kojima raspolažu banje tiču se raznih elemenata kao što su termomineralni izvori, geografski položaj i povoljni klimatski uslovi, nezagađena područja daleko od fabrika i urabnih sredina, bogatstvo prirodnim gasom, velika koncentracija negativnih jona u vazduhu i mnogi drugi faktori. Sve navedeno omogućava iskorištavanje kako u terapeutske, tako i relaksirajuće svrhe, za šta je dokazan pozitivan učinak i generalno poboljšanje stanja čovjeka. Zbog svega navedenog, veliki broj geoloških, hidrogeoloških i fizičko-hemijskih resursa obrađen je i prilagođen potrebama čovjeka, te su pored njih izgrađeni i stacionirani objekti za potrebe zdravstvenog turizma. Ipak, vremenom kako je rastao apetit i potrebe čovjeka, oni su dopunjavanji objektima i drugim elementima koji nisu namijenjeni samo za zdravlje čovjeka, nego i za sve drugo što može da poželi i što može da mu zatreba, bilo da je to neki vid rekreacije, zabave, gastronomski užitak, i sl.

Prevencija, liječenje, rehabilitacija, uz sve propratne sadržaje manifestuje se prije svega pijenjem, kupanjem i banjanjem, inhaliranjem, isparenjima i oblogama, a sve to uz savremene i svjetski poznate metode koje podrazumijevaju sljedeće:

  • Kineziterapija
  • Hidroterapija
  • Masaža
  • Akupunktura
  • Terapija nisko i visokih frenkventnih impulsa
  • Talasoterapija, i sl.

tur3

Čari banjskog turizma

Srbija raspolaže velikim brojem prirodnih izvorišta (čak oko 1000), na kojima je stacionirano preko 50 banja, a tradicija banjskog turizma datira još od vremena starih Rimljana kada su još u vremenu od 2 – 4 vijeka izgrađena prva kupatila, čiji ostaci postoje i danas. Neka od njih su sačuvana i preuređena i prilagođena potrebama savremenog čovjeka.

Banjski turizam je aktuelan u svim godišnjim dobima, a uz propratne sadržaje omogućava cjeodnevnu zabavu uz veoma bogat i noćni život, tako da ne postoje ni starosne, niti bilo koje druge barijere za posjetu ovakvim mjestima. Postoji veliki broj banja, a neke od najpoznatijih su Vrnjačka, Sokobanja, Niška, Banja Koviljača, i mnoge druge, sve podjednako pitome i namijenjene čovjekovom psiho-fizičkom zdravlju, relaksaciji i druženju.

tur5

Banje zbog svega navedenog predstavljaju destinacije na kojima ćete se oporaviti ili odmoriti, te uživati u prirodnim ljepotama, kulturno-istorijskim, zabavnim, sportskim, gastronomskim i mnogim drugim sadržajima. Ulaganje u infrastrukturu jedne od veteranskih turističkih grana Srbije učinilo je da se veoma uspješno otklanjaju posljedice savremenog života.

Ako ove godine niste planirali još vašu destinaciju za odmor, nije kasno da se i sami uvjerite da banjski turizam zasigurno može da vam ponudi mnogo više od vaših očekivanja, i da poruši mnoge stereotipe koji se vezuju za banjski turizam. Mnogi koji jednom osjete čari prirode i banjskog turizma, iznova se vraćaju da dožive nenadmašivo iskustvo.

tur4

Poljednji put uređeno nedelja, 24 maj 2015 13:00

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu