Banjski turizam - Banja Ždrelo

Ocijeni tekst
(3 glasova)

Banja Ždrelo je jedinstvena zbog mnogih faktora, a ono po čemu je i dobila status lečilišta i banje jesu njeni termomineralni izvori vode. Termomineralna voda poseduje lekovita svojstva, te povoljno deluje na celokupno psihofizičko zdravlje čoveka.Geotermalni izvor nalazi se na dubini od 200 m i ispunjava bazene namenjene za lečenje, a temperatura ovog izvora iznosi 40 stepeni Celzijusa. Bazeni su veoma pogodni za korištenje u svim godišnjim dobima, pa je pored lekovitih svojstava veoma lep užitak u ovim bazenima provoditi zimske dane. Predstavnici ovog lepog mesta koje pripada Petrovcu na Mlavi kažu da je najveća atrakcija Banje upravo zimsko kupanje u otvorenim bazenima ispunjenim termomineralnom vodom. Ovi bazeni konstruisani su tako što su povezani sa zidanim objektom prozirnim toplim tunelom, pa su svi korisnici tako zaštićeni od atmosferskih uticaja i hladnoće. Otvoreni bazeni omogućava rekreaciju i hidromasažu, a pored njih postoje i mali bazeni sa podvodnom masažom, kao i džakuzi masažne kade, saune, solarijumi i sobe za masažu, koje se nalaze u zidanom objektu. Kapacitet bazena omogućava korištenje za oko 100 posetilaca.

banja

Dokazano je da se u Banji Ždrelo veoma uspešno leče kožne bolesti, poput psorijaze, hroničnog ekcema, zatim bolesti lokomotornog aparata, kao što su degenerativni, zapaljenski i ekstraartikularni reumatizam, kao i kod lečenja digestivnih organa, gde konzumiranjem ove ohlađene vode veoma dobri rezultati postižu se u lečenju gastritisa i sličnih bolesti. Takođe, termomineralni izvori deluju veoma pogodno kada su u pitanju posledice trauma, postoperativnih stanja, stanja kod preloma kostiju, te uopšteno kod hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu.

Sportsko - rekreativni centar "Ždrelo"

 

U Banji Ždrelo 2006. godine izgrađen je rekreativno-ugostiteljski centar „Ždrelo“ koji raspolaže sa bogatim smeštajnim kapacitetom, apartmanima Aqua i apartmanima sa kaminom, zatim wellness i spa centrom i aqua parkom. Takođe, etno restoran omogućava posetiocima uživanje u tadicionalnim specijalitetima ovog kraja. Ovaj jedinstveni centar radi tokom cele godine, a radno vreme bazena je svakim danom od 10h do 22h.

banja1

 

Aqua park sadrži bazene sa termomineralnom vodom, kao i bazen sa hladnom slanom vodom. Pored osnovne namene, lečenja, oni omogućavaju i dnevno i noćno kupnje, a uz tobogane i nezaboravnu zabavu za sve dobne uzraste. Objekat „Dvorac“ predstavlj semštajni dio i obezbeđuje smeštaj u 3 apartmana i 54 moderno opremljene sobe. Etno – restoran prima 150 gostiju, kao i banket salu od 50 mesta, te terasu. Uz ugodan prizor kaminske vatre, ovde mogu da se probaju sva tradicionalna jela, pa čak i zavrteti ražanj uz koji se toči neko domaće piće poput rakije i vina iz domaće proizvodnje.

 Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu