Banja Koviljača - mesto za odmor i zdravlje

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 Na desnoj obali Drine, u zapadnoj Srbiji, smešteno je ovo pozanto lečilište. Na nadmorskoj visini od 128 m, a okružena planinama Cer, Boranja, Gučevo i Sokolskim planinama, koje joj obezbeđuju umerenu klimu.

Ono zbog čega je ovo mesto postalo lečiilište, jesu izvori sumporne vode, lekovito blato (peloid), kao i netaknuta priroda. Pored toga veliki broj kulturno-istorijskih spomenika čini da ovo mesto ponudi mnogo toga.

Kako je zdravstveni turizam primarna grana ovog mesta, tako su njeni prirodni resursi koriste za lečenje velikog broja bolesti. Ipak, ova grana kombinuje se i sa mnogim drugim turističkim granama, pa je tako Banja Koviljača davno prevazišla granice banjskog mesta koje je prevashodno namenjeno psiho-fizičkom zdravlju.

Pristup ovoj banji omogućen je relacijom autoput Beograd-Ruma koji se potom nastavlja regionalnim putem Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača (143 km), najbliži aerodrom je u Beogradu i udaljen je oko 135 km, dok je granični prelaz ka Bosni i Hercegovini udaljen oko 5 km.

Ova banja već vekovima pokazuje da su prirodne snage veoma dobri iscelitelji, čime to potvrđuje dugogodišnjom tradicijom i činjenicom da je jedno od najposećenijih lečilišta.

Termomineralni izvori eksploatišu se u terapijske svrhe, te se lečenje odvija u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju – Banja Koviljača. Crpi se sa dubine od 67 m, njena temperatura iznosi 29.1 stepen Celzijusa, a na osnovu kompletnih ispitivanja dokazano je da pripada kategoriji natrijum-kalcijum, hidrokarbonatnih i veoma sulfidnih hipotermi.

kovilj1

 

kovilj2

Pored navedenog, turistima su privlačni i reka Drina, kao i planina Gučevo, a nedaleko od ove banje nalazi se i rodno mesto Vuka Karadžića Stefanovića, Tršić. Na udaljenosti od 4 km od ovog mesta izgrađen je i srednjovekovni manastir Tronoša, te u srednjovekovnom gradu iz 15. veka, Soko gradu, koji je poznat kao poslednje tursko utvrđenje nalazi se i manastir Nikolaj, koji je podignut 2000. godine. Ovaj manastir krasi i njegovo okruženje zbog prirodne lepote, čistog vazduha i vodopada i visova.

Ako se odlučite da posetite Banju Koviljaču, na raspolaganju imate i bogat smeštajni kapacitet, u vidu hotela, apartmana, privatnih vila, i sl, a prema potrebama gostiju ovo mesto se sve više gradi i modernizuje kako bi ukus i potrebe svakog gosta bile zadovoljene. Bilo da dolazite zbog zdravlja i rehabilitacije, relaksirajućih programa ili samo radi zabave, jedno je sigurno – sve što poželite možete da nađete u Banji Koviljači.

kovilj3

Poljednji put uređeno četvrtak, 28 maj 2015 17:06

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu